1572: De opstand van Willem IV van den Bergh - Kasteel Huis Bergh
27264
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-27264,page-child,parent-pageid-15620,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > COLLECTIE > TENTOONSTELLINGEN > 1572 DE OPSTAND VAN WILLEM IV VAN DEN BERGH

1572: De opstand van Willem IV van den Bergh

Zijn rol in de Tachtigjarige Oorlog opnieuw belicht

vanaf vrijdag 8 september 2022

In 2022 herdenken we de ‘geboorte van Nederland’. Het ontstaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden, onze bevrijding van de Spanjaarden, 450 jaar geleden. Deze vrijheid werd bevochten in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Deze oorlog had een belangrijke impact op Huis Bergh in ’s-Heerenberg en op graaf Willem IV van den Bergh in het bijzonder.

willemiv-1572

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

De tentoonstelling

Vanaf 9 september wordt in de tentoonstelling 1572: De opstand van Willem IV van den Bergh, zijn rol in de Tachtigjarige Oorlog opnieuw belicht op Kasteel Huis Bergh de belangrijke rol van graaf Willem IV bij de geboorte van Nederland opnieuw verteld.

Een vooraanstaand man

 

Graaf Willem IV van den Bergh (1536 – 1586) speelde aanvankelijk een hoofdrol in deze strijd.
Zo maakte hij deel uit van het Verbond van Edelen en Steden dat uit onvrede over het beleid in opstand kwam tegen Filips II, koning van Spanje en heer der Nederlanden.

Willem trok eveneens zij aan zij met Willem van Oranje (1533-1584), de broer van zijn vrouw Maria van Nassau (1539-1599), ten strijde tegen de Spaanse troepen. Onder zijn leiding werden in 1572 onder andere de steden Doesburg, Zutphen, Bredevoort, Doetinchem, Harderwijk, Elburg, Groenlo Oldenzaal, Kampen en Zwolle veroverd.

lansier-1572Het echte verhaal

 

Uiteindelijk liep het allemaal niet goed af voor Willem. Hij moest in ballingschap leven en het echtpaar is nooit meer teruggekeerd naar Huis Bergh.

In de geschiedschrijving komt graaf Willem IV van den Bergh er onterecht meestal niet goed vanaf. Hoog tijd dus voor een tentoonstelling met het échte verhaal over Willem.

Combikaarten op zondag met het Stadsmuseum Bergh

 

In het Stadsmuseum Bergh is nu de tentoonstelling Maria van Nassau, gravin tussen twee vuren te zien over de vrouw van graaf Willem IV van den Bergh.
Vanaf 11 september kunnen bezoekers op zondagmiddagen in september en oktober 2022 met een combikaart zowel Huis Bergh als het Stadsmuseum bezoeken.
Bij beide musea worden combikaarten verkocht van € 13,50.
Huis Bergh en het Stadsmuseum zijn geopend van 12.30 – 16.30 uur. Publiek kan op eigen gelegenheid rondlopen.

Stadswandelingen

Om 13.30 uur  en 14.30 uur starten er stadswandelingen van 45 minuten o.l.v. een gids vanaf het Stadsmuseum.

Voor meer informatie over de tentoonstelling Maria van Nassau, gravin tussen twee vuren: stadsmuseumbergh.nl/maria-van-nassau/

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours voor jong en oud. Verkrijgbaar in het kasteel of bereid uw bezoek vast voor en scan hier de QR-code voor de mobiele website van de tours.

qr code audiotour

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief  Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.