1672 op Kasteel Huis Bergh - Kasteel Huis Bergh
27025
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-27025,page-child,parent-pageid-15620,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > COLLECTIE > TENTOONSTELLINGEN > 1672 GRAAFSCHAP BERGH EN HET RAMPJAAR

1672 Graafschap Bergh en het Rampjaar

Dag van het Kasteel 2022

van maandag 6 juni t\m zondag 3 juli 2022

Op Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni, is het weer de Dag van het Kasteel. Dit jaar is het thema ‘Een ramp is van alle tijden’. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, dit jaar 350 jaar geleden.
Kasteel Huis Bergh doet aan deze dag mee met een kleine presentatie over de situatie in het graafschap Bergh in het Rampjaar.

madeleine-1672

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

De presentatie

Vrouw aan de macht

 

In 1672 was Bergh bezet door de Fransen onder leiding van Lodewijk XIV (1638 – 1715), koning van Frankrijk. Hij trok op 12 juni 1672 bij Lobith, vlakbij Huis Bergh, de Rijn over. Daarnaast was er op Kasteel Huis Bergh een interne machtsstrijd gaande tussen Oswald III van den Bergh (1646 – 1712) en zijn moeder Madeleine de Cusance (1615 – 1689), die als gravin-regentes het bestuur over Bergh voerde.

beschikking-1672Een mooi inkijkje

 

Een aantal archiefstukken van het Archief Huis Bergh bieden een mooie inkijk in dit interne conflict en hoe de moeizame communicatie met de externe bezetter verliep.
De presentatie is van maandag 6 juni t/m zondag 3 juli 2022 te zien.

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours voor jong en oud. Verkrijgbaar in het kasteel of bereid uw bezoek vast voor en scan hier de QR-code voor de mobiele website van de tours.

qr code audiotour

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief  Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.