2015 - Heilige en onheilige families - Kasteel Huis Bergh
16455
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16455,page-child,parent-pageid-15620,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Huis van Heek

Heilige en onheilige families

Kasteel Huis Bergh

23 april 2016 – 1 maart 2017

Huis van Heek: tentoonstellingen op Kasteel Huis Bergh en Rijksmuseum Twenthe. In 2015 is het honderd jaar geleden dat de godfather van de familie Van Heek, Gerrit Jan van Heek, stierf. De Twentse textielbaronnen Van Heek hebben veel betekend voor de cultuur en natuur in Oost-Nederland. De drie zonen van G.J. van Heek waren naast textielfabrikanten ook grote verzamelaars van kunst.

Tentoonstelling 2015 Huis Bergh

Samenwerking

Kasteel Huis Bergh zal ten behoeve van deze tentoonstelling het laatmiddeleeuwse topstuk De Boom van Jesse lenen van Rijkmuseum Twenthe. Rijkmuseum Twenthe heeft daarentegen het genoegen om gedurende 2015 het prachtige paneeltje met een engel van de Italiaanse meester Duccio uit Kasteel Huis Bergh te tonen.

Heilige families

In de 14e en 15e eeuw vond er een grote verschuiving plaats van wonen op het platteland naar wonen in -soms zelfs overbevolkte- steden. Het was dus nodig om middels christelijke normen en waarden de samenleving te reguleren in de snelgroeiende steden. Het grote voorbeeld werd gevormd door afbeeldingen van de Heilige Familie. Zo moest men leven!

In de Bijbel staat bijna niets over de jeugd van Jezus. Gelukkig was er in die tijd ook een andere versie over Jezus’ jeugd bekend: een niet-Bijbelse variant. Dat niet-Bijbelse evangelie werd omstreeks 1360 in Toscane geschreven door een franciscaanse monnik: Meditationes Vitae Christi. De monnik schrijft over het modelgezin van Jozef en Maria, hoe lief ze voor elkaar waren, hoe arm, behulpzaam en bescheiden.

Onheilige families

Zonder deze zoetsappige voorstellingen van heilige families zouden er geen volksprenten zijn gemaakt. Deze volksprenten hadden bij uitstek het onderwerp: onheilige gezinnen.

Ordinaire, chaotische, egocentrische, overspelige, agressieve of veel te sukkelige huwelijkspartners krijgen kinderen die voor het leven het rechte spoor bijster zijn. Een waarschuwing dus!

Kinderen op ontdekkingsreis

Kinderen gaan met hun ouders op ontdekkingsreis door hun eigen familiegeschiedenis tijdens het maken van een stamboom.

Boekje

De confrontatie tussen heilige en onheilige families levert een schitterend boek op. In dit boek delen kunsthistoricus Henk van Os en verzamelaar van volksprenten Nico Boerma hun kennis en visie.

Paperback met flappen, 96 pagina’s met illustraties, € 22,50, verkrijgbaar vanaf april 2015Uitgeverij Balans. 

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in onze audiotour door het kasteel.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van de verschillende tentoonstellingen.

Over Kasteel Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg, beleeft een overweldigende ervaring. Het kasteel was ooit het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh en is tegenwoordig ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.