2018 - Ongekend Ornament - Kasteel Huis Bergh
21837
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21837,page-child,parent-pageid-15620,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > COLLECTIE > TENTOONSTELLINGEN > TENTOONSTELLING 2018

Ongekend Ornament

Baumberger zandsteen op Huis Bergh
Kasteel Huis Bergh

20 april 2018 – 1 mei 2019

De seizoenstentoonstelling ‘Ongekend ornament: zandsteen op Huis Bergh’ is gewijd aan de zandsteen uit de Baumberge, gelegen in het Münsterland. . Centraal staat de 18de-eeuwse barokke deuromlijsting die lange tijd de toegang tot het kasteel sierde. Deze deuromlijsting van Baumberger zandsteen is aan het begin van de 21ste-eeuw vervangen door een kopie omdat de steen steeds verder afbrokkelde door weersinvloeden.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Deuromlijsting

Lange tijd lagen de steenblokken van de oude deuromlijsting opgeslagen totdat ze vorig jaar weer tevoorschijn zijn gehaald. De deuromlijsting bleek nog verrassend intact. De binnenplaats van het kasteel wordt dit jaar overkapt om de oorspronkelijke deuromlijsting weer te kunnen laten zien, nu beschut tegen weersinvloeden.

Graaf Oswald III van den Bergh

 

Graaf Oswald III van den Bergh (1646-1712) was in 1699 opdrachtgever voor het maken van de deuromlijsting. De beeldhouwer, Johann Rendeles, werkte in Coesfeld dichtbij de plek waar de Baumberger zandsteen gewonnen werd. In het rijke archief van Huis Bergh zijn correspondentie tussen de graaf en de beeldhouwer en modeltekeningen van Rendeles voor zijn opdrachtgever te vinden.

Graaf Oswald III heeft nog tal van andere opdrachten tot verfraaiing van het kasteel en de tuinen gegeven, zoals de tentoonstelling laat zien. Johann Rendeles werkte, net als andere kunstenaars in zijn tijd, aan de hand van voorbeeldboeken met prenten van allerlei ornamenten zoals guirlandes, bloemenkransen, fabelwezens en grotesken. Hiervan zijn op de tentoonstelling ook voorbeelden te zien.

Autoroute

 

Er is ook aandacht voor het winnen van de zandsteen en het vervoer naar tal van plekken in het Duits-Nederlandse gebied waar de zandsteen nu nog gebouwen siert. Een autoroute voert de geïnteresseerde langs monumenten van Baumberger Sandstein tussen Huis Bergh in ’s-Heerenberg en het Baumberger Sandsteinmuseum in Havixbeck (of andersom), een tocht van ongeveer 100 kilometer.

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Met dank voor financiele bijdragen van:

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief  Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.