Kracht van Kronieken - Kasteel Huis Bergh
25248
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-25248,page-child,parent-pageid-15620,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > COLLECTIE > TENTOONSTELLINGEN > KRACHT VAN KRONIEKEN

Kracht van Kronieken

Het oudste geschiedenisboek van Gelderland komt thuis

21 augustus 2021 – 14 november 2021

[SNEAK PREVIEW]

Tot en met 27juni 2021
zie voor details verderop op de pagina ↓

In 2017 kocht Kasteel Huis Bergh een uitzonderlijk handschrift met een imposante verzameling geïllustreerde kronieken, of geschiedverhalen. Elke afzonderlijke kroniek is voorzien van een gekleurde tekening. Helemaal voorin het handschrift staat het wapen dat Willem II van den Bergh sinds 1442 voerde. Het lijkt er dus op dat het boek al vroeg na zijn ontstaan, kort vóór 1460, in diens handen was. Misschien was hij zelfs de opdrachtgever. Met de aankoop keert het boek weer terug naar huis, zo zou je kunnen zeggen.

Het Berghse kroniekenhandschrift is bijzonder vanwege zijn omvang, zijn inhoud en de unieke, ingekleurde, pentekeningen. Dit handschrift staat centraal in de tentoonstelling Kracht van Kronieken

logo 75 jaar HB
kroniek wapen

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

De tentoonstelling

Verhalen over macht

 

kroniek pausenIn het boek wordt geschiedenis gebruikt om een verhaal te vertellen over macht. De kronieken legitimeren bestaande machtsverhoudingen en politieke standpunten. Het boek opent met de geschiedenis van diegenen aan wie de meeste invloed werd toegekend: de pausen. Daarna volgen de kronieken van enkele bisdommen, zoals Utrecht. Het Berghse handschrift bevat bovendien verschillende territoriale kronieken, namelijk van Gelre, Holland, Brabant, Mark en Kleef.

kroniek gelre

Het oudste geschiedenisboek van Gelderland

 

De Cronijck van Gelre neemt de meest prominente plaats in. Dit is tevens de oudst bekende kroniek van het hertogdom Gelre, en dus bijzonder. Hier wordt een begin gemaakt met de geschiedschrijving van Gelre, voorloper van de huidige provincie Gelderland.

Willem ‘de Rijke’

 

munt Willem II

Munt van Willem II van den Bergh

Behalve de artistieke rijkdom van de regio Gelre geeft de tentoonstelling de bezoeker een kijkje in de politieke verhoudingen en machtsconflicten in Gelre aan het einde van de 15de eeuw, met bijzondere aandacht voor de heer van Bergh. Het handschrift was immers al vroeg in zijn bezit. Willem II, bijgenaamd ‘de Rijke’, onderhield nauwe contacten met de heren in de buurt, maar ook met de grotere spelers op het politieke toneel, zoals de hertog van Gelre. In 1424 werd Willem raadsheer van de hertog. De Duitse keizer verhief zijn zoon Oswald van den Bergh in 1486 zelfs tot Rijksgraaf.

[SNEAK PREVIEW]

Tot en met 27 juni zal op Kasteel Huis Bergh dit uitzonderlijke 15de-eeuwse boek al te zien zijn!

Het kostbare boek ligt opengeslagen bij de ingekleurde openingstekening met een wapen. Willem II, bewoner van Huis Bergh, voerde dit wapen sinds 1442. Door de tekening weten we dat Willem II waarschijnlijk de eerste eigenaar en mogelijk zelfs de opdrachtgever van het kroniekenhandschrift was. Bij de presentatie is niet alleen aandacht voor het wapen, maar worden ook enkele 15de-eeuwse documenten uit het rijke archief van Huis Bergh getoond.

Deze voorjaarspresentatie van het imposante boek is een voorproefje van de grote tentoonstelling over het kroniekenhandschrift in augustus 2021.

Film van de Sneak Preview

Publicaties

 

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin experts – paleografen, literatuurwetenschappers, historici en kunsthistorici – de resultaten presenteren van hun onderzoek naar verschillende aspecten van het laatmiddeleeuwse boek. Tevens is bij de tentoonstelling een publieksboek voorzien over het ontstaan van de geschiedschrijving in Gelre, inclusief een volledige uitgave van de vroegste kroniek van Gelre.

kroniek onderzoek

Met dank voor financiele bijdragen van:

Fonds Martens van Sevenhoven, Dr. Hendrik Mullerfonds, Stichting Het Gasthuis, Stichting Berghs Belang

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours voor jong en oud. Verkrijgbaar in het kasteel of bereid uw bezoek vast voor en scan hier de QR-code voor de mobiele website van de tours.

qr code audiotour

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief  Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.