HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > COLLECTIE > VASTE COLLECTIE

Donderbus

Donderbus, 2de helft 19de eeuw, houten kolf, loop en mechanisme van metaal. Lengte 70,2 cm. Inv.nr. 895

Een donderbus, ook wel een spreidloopgeweer genoemd, is een handvuurwapen dat vanaf de 16e eeuw werd gebruikt door strijdende partijen op het slagveld. Het was geschikt om de tegenstander op korte afstand te bestoken. Doordat een donderbus een trechtervormige loop heeft, vliegen de projectielen in een uitwaaiende bundel naar voren waardoor men meestal wel raak schoot. Ook kon er mee op een groep geschoten worden.

Zoeken in Collectie Gelderland

Donderbus

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in onze audiotour door het kasteel.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Bezoekersinformatie

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor meer informatie over de openingstijden en toegangsprijzen.

Over Kasteel Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg, beleeft een overweldigende ervaring. Het kasteel was ooit het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh en is tegenwoordig ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.