Vriendenmiddag - Kasteel Huis Bergh
17094
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17094,page-child,parent-pageid-17069,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > CONCERTEN EN EVEMENTEN > PROGRAMMA > VRIENDENMIDDAG

Vriendenmiddag

VRIENDENMIDDAG

Exclusieve viewing Liefde voor de Middeleeuwen

Zondag 27 september 2020 – 16.00 uur

Op 1 november 1919 kocht Jan Herman van Heek de Collectie Mengelberg van de erfgenamen van Friedrich Wilhelm Mengelberg in Utrecht. Op 14 mei 1920 kwam de collectie op Huis Bergh aan: 177 kunstvoorwerpen: schilderijen, beelden en metalen voorwerpen.

Gastconservator Annemarie Vels Heijn vertelt over het onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de tentoonstelling en de catalogus.

Entree is gratis. Meldt u zich tijdig aan.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Achtergrond

De tentoonstelling Liefde voor de Middeleeuwen die tot 28 juni 2021 in Huis Bergh te zien is,  gaat over de lotgevallen van de Collectie Mengelberg. Hoe Mengelberg, bekend geworden vanwege de inrichting en decoratie van vele katholieke kerken in Nederland (ook de St. Pancratiuskerk in ’s-Heerenberg), de collectie gebruikte als inspiratiebron voor zijn eigen werk. En hoe de collectie voor Van Heek het begin betekende van zijn bijzondere kunstcollectie middeleeuwse kunst en zijn grote liefde voor de Middeleeuwen.

Van veel van de 177 voorwerpen is de huidige verblijfplaats niet bekend, omdat Van Heek ze heeft weggedaan of omdat ze bij de grote brand van 1939 verloren zijn gegaan. Alle objecten die wel bekend zijn, ook die uit depot, maken deel uit van de tentoonstelling.

Parallel aan de tentoonstelling is de complete Collectie Mengelberg gereconstrueerd in een catalogus. Die catalogus is te raadplegen op de website van Huis Bergh.

Gastconservator Annemarie Vels Heijn vertelt over het onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de tentoonstelling en de catalogus.

Vanaf 16.00 uur ontvangst met koffie/thee. Om 16.30 uur begint de presentatie. Ca. 17.30 uur is er een afsluitende borrel. Vrienden worden in de gelegenheid gesteld om twee introducés mee te nemen. Entree is gratis.

Deze middag krijgt u 50% korting op de publicatie ‘De Collectie Mengelberg in Huis Bergh’.

Let op: meldt u wel tevoren aan (tot uiterlijk 28 september) en met het aantal personen via: info@huisbergh.nl

Uitvoerder

Annemarie Vels Heijn

Website

Liefde voor de Middeleeuwen

Vriend van Huis Bergh

Vrienden betalen jaarlijks een contributie waarbij het voorbestaan van Kasteel Huis Bergh ondersteund wordt. Dit geld wordt besteed aan culturele activiteiten en kunstaankopen. Profiteer nu van vrije toegang in het kasteel tijdens openingsuren, kortingen op evenementen, de zaalhuur en de museumwinkel.

Kosten: €30,- p.p. (€45,- per paar)

Zakelijke bijeenkomsten

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.