Feest! - Groep 5 en 6 - Kasteel Huis Bergh
21331
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21331,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 5 & 6 – FEEST!

Groep 5 en 6 – Feest!

Feest! filmen

Geschikt voor: groep 5 en 6

Sinds 2016 is Feest! In het kasteel voor de groepen 5 en 6 van start gegaan. In dit programma doen leerlingen in groepjes onderzoek naar enkele christelijke feestdagen. Ze maken er in het kasteel een film over, waarin een kunstwerk van Huis Bergh een rol moet spelen.
Wat een creativiteit wordt er in dit programma tentoongesteld! Alles komt aan bod: vertellingen op rijm, voorleessessies, toneelstukken en raps.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje organiseren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Doorlopende leerlijn

Feest! In het kasteel voor groep 5 en 6 is een programma van kasteel Huis Bergh. Het maakt onderdeel uit van een doorlopende leerlijn, waarbij de leerlingen vooralsnog drie maal op bezoek komen: eenmaal in groep 1 t/m 4, eenmaal in groep 5/6 en eenmaal in groep 7/8.

Filmpjes maken en leren tegelijk!

Franciscus - inv.nr. 6

Groepen 5 en 6 leren over de lichtjesfeesten en gaan daarna in groepsverband aan de slag als o.a. scriptschrijver, regisseur en presentator. Ze maken zelf een film over een feestdag, aan de hand van een kunstwerk in het kasteel.

De artistieke invulling mogen ze zelf bepalen, zolang de feestdag maar duidelijk wordt uitgelegd aan leken.

Alles komt aan bod: vertellingen op rijm, voorleessessies, toneelstukken en raps.

Nieuwste richtlijnen

Het programma Feest! In het kasteel voor groep 5 en 6 is opgezet volgens de nieuwste richtlijnen, waarbij kinderen zelfstandig zelf op zoek gaan naar informatie, digitale middelen een belangrijke rol spelen en onderlinge communicatie van doorslaggevend belang is voor het slagen van de opdracht. Door de leerlingen binnen de werkgroepjes een individuele rol te laten kiezen, is er ruimte gecreëerd voor de individuele manieren van leren (zie de leerstijlen van o.a. David Kolb, Howard Gardner).

Feest! weet wat je viert

Dit lesprogramma valt onder het lesprogramma Feest! Weet wat je viert. een initiatief van Museum Catharijneconvent in samenwerking met onder andere kasteel Huis Bergh.

Feest in het KasteelMet het educatieproject Feest! Weet wat je viert wil Museum Catharijneconvent samen met museumpartners door het hele land verspreid, álle basisschoolkinderen van Nederland leren over de betekenis van feestdagen aan de hand van topstukken uit onze nationale museumcollecties. Waarom vieren we Pinksteren en Kerstmis? Wat zijn de overeenkomsten tussen Pesach en Pasen, en wat hebben Abraham en Isaac met het offerfeest te maken?

Feest! Weet wat je viert gaat over alle religieuze feestdagen en de vele overeenkomsten. Iedere religie heeft een vastentijd en een lichtfeest. Het is belangrijk dat kinderen met verschillende culturele achtergronden elkaar begrijpen en een verbinding voelen. Leren over de achtergrond van de feestdagen is belangrijk voor het historisch besef en voor kunstzinnige oriëntatie.

Kijk voor meer informatie op de website

feestweetwatjeviert.nl.

Leerdoelen

 • Kennismaken met de vijf grootste geloven van de wereld
 • Verbanden te leggen tussen hun eigen geloof en dat van ander mensen, met daaruitvoortvloeiend het opbouwen van begrip en respect
 • De achtergronden van enkele christelijke nationale feestdagen (wat vieren we eigenlijk?)
 • Nieuwe woorden
 • Creatief nadenken
 • Communiceren
 • Samenwerken
 • Vergelijken
 • Reflecteren
 • Inleven
 • Een stukje techniek (hoe te filmen met de iPad?)
 • Vooropgezette eisen te verwerken in een creatieve opdracht
 • Een juiste rolverdeling binnen de werkgroep te vinden die de opdracht ten goede komt
 • Informatie zoeken, zowel digitaal als in gedrukte media
 • Informatie filteren

Feest! In het kasteel voor groep 5 en 6 sluit aan bij de volgende kerndoelen van de SLO:
1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 37, 38, 44, 54, 55, 56.

Te boeken in overleg.

Kosten

Reguliere kosten: € 6,- euro p.p.*

*inclusief busvervoer indien de school binnen een straal van 40 kilometer van ’s-Heerenberg is.

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 1 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel Huis Bergh

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje regelen?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.