Groep 1 / 2 / 3 / 4 - Feest! - Sinterklaas - Kasteel Huis Bergh
20644
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20644,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 1 / 2 / 3 / 4 – FEEST! – SINTERKLAAS

Groep 1 / 2 / 3 / 4 – Feest! – Sinterklaas

sinterklaas op zee

Feest! in het Kasteel: groep 1 t/m 4 Sinterklaas, 2016

Geschikt voor: groep 1 / 2 / 3 / 4
-GEANNULEERD-

Iedereen stond te popelen om na de lange lockdown zijn of haar familie en vrienden weer te zien. Sinterklaas natuurlijk ook! Hij mist de kinderen in Nederland enorm en komt daarom ook dit jaar, ondanks het COVID-19-virus, tóch naar kasteel Huis Bergh. Huis Bergh is dus druk bezig het bezoek van de Sint voor te bereiden, uiteraard rekening houdend met de geldende coronamaatregelen.

Het thema van dit jaar is Sint als beschermheilige van de zeelieden. Volgens middeleeuwse legenden voorkomt Sint tot twee keer toe een schipbreuk en redt hij een overboord gevallen matroos. Het verhaal van diens redding doet erg denken aan dat van Jezus: ook de heilige Nicolaas kan de zee kalmeren als hij zijn armen opheft. Niet voor niets hebben veel havensteden een Nicolaaskerk…

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje organiseren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Storm op zee

De kinderen van groep 1 t/m 4 gaan niet alleen in een toneelstukje zien hoe Sint de matroos redde, ook spelen ze er zelf een kleine rol in. Om de spanning van dit avontuur even van zich af te schudden kunnen de kinderen zich uitleven in een parcours met spelletjes die te maken hebben met het thema. Natuurlijk zullen ze de slaapkamer van de Sint bezoeken en gaan ze Sint in levende lijve ontmoeten. Zijn ze dan stoer genoeg om de zee-rap voor de Sint op te voeren?

Sint-Nicolaas

Dus nu we zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor de komst van Sint en zijn pieten, en ook voor de komst van alle schoolkinderen die de Sint willen bezoeken als hij in Huis Bergh logeert.

 

Wilt u er met uw klas dit jaar ook bij zijn? U bent van harte welkom. Net als voorgaande jaren kunnen we u en uw klas met de bus ophalen van school en na afloop weer terugbrengen. Dat is inbegrepen bij de prijs.

Elk jaar een ander thema

Zoals u inmiddels van kasteel Huis Bergh gewend bent, ligt elk jaar aan de Sintviering een legende rondom Sinterklaas ten grondslag. We doen dat om de kinderen iets te leren over de achtergrond van deze christelijke feestdag.
Dit jaar behandelen we Sinterklaas als Beschermheilige van de zeelieden.

Duurt een uur. Programma: toneelstuk in de kelder, gang door het kasteel met opdrachten en daarna een ontmoeting met Sinterklaas.

Busvervoer is mogelijk. Kosten € 5,– p.p. incl. busvervoer.

Lesmateriaal wordt verzorgd.

Data: Maandag 23, dinsdag 24, woensdag 25, dinsdag 1 december én donderdag 3 december

We plannen ca. 25 kinderen per half uur in. Tijden zijn van 9.00 uur, 9.30 uur, 10.00 uur, 10.30 uur, 11.30 uur, 12.00 uur, 12.30 uur en 13.00 uur. Het programma duurt een uur.

Feest! weet wat je viert

Dit lesprogramma valt onder het lesprogramma Feest! Weet wat je viert. een initiatief van Museum Catharijneconvent in samenwerking met onder andere kasteel Huis Bergh.

Feest in het KasteelMet het educatieproject Feest! Weet wat je viert wil Museum Catharijneconvent samen met museumpartners door het hele land verspreid, álle basisschoolkinderen van Nederland leren over de betekenis van feestdagen aan de hand van topstukken uit onze nationale museumcollecties. Waarom vieren we Pinksteren en Kerstmis? Wat zijn de overeenkomsten tussen Pesach en Pasen, en wat hebben Abraham en Isaac met het offerfeest te maken?

Feest! Weet wat je viert gaat over alle religieuze feestdagen en de vele overeenkomsten. Iedere religie heeft een vastentijd en een lichtfeest. Het is belangrijk dat kinderen met verschillende culturele achtergronden elkaar begrijpen en een verbinding voelen. Leren over de achtergrond van de feestdagen is belangrijk voor het historisch besef en voor kunstzinnige oriëntatie.

Kijk voor meer informatie op de website

feestweetwatjeviert.nl.

Waardering

Dit Sinterklaasprogramma wordt erg gewaardeerd door de scholen die er al eerder waren. Hieronder een aantal reacties:

“Wat hebben de kinderen genoten deze dag! Het feit dat ze kinderen vooraf iets moeten maken om later mee te nemen is zeker een top. Op deze manier worden kinderen al enthousiast gemaakt. Tijdens de rondleiding zelf was het leuk om de verschillende kamers te zien, de muntsmid te ontmoeten om uiteindelijk bij de Sint te eindigen.”

Basisschool De Bem

“Wij vonden het een erg leuke ochtend, de kinderen hebben genoten!!
Het kasteel was mooi versierd in Sinterklaassfeer en de verschillende onderdelen van het programma zijn door ons als positief ervaren.
Toppers hierbij waren de slaapkamer van de sint en het pietenparcours (en natuurlijk het bezoek aan de sint).”

Stichting Essentius

Leerdoelen

  • Leerlingen doen ervaring op met museumbezoek;
  • Leerlingen leren over geschiedenis van Sint-Nicolaas.

Het pakket sluit aan bij de kerndoelen 38, 51, 53, 54 en 56

Aanmelden

Voor een bezoek met een schoolklas kunt u de klas aanmelden via info@huisbergh.nl of bellen met 0314-661281.
Het programma kan geboekt worden voor scholen op 23, 24, 25, 26, 27 en 30 november en 1, 2 en 3 december 2020.

Kosten

Reguliere kosten: € 5,- euro p.p.*

*inclusief busvervoer indien de school binnen een straal van 40 kilometer van ’s-Heerenberg is.

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 1 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje regelen?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

OUDERWETSE GASTVRIJHEID

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.