Groep 1 / 2 / 3 / 4 - Feest! - Middeleeuws feest - Kasteel Huis Bergh
22839
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22839,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 1 / 2 / 3 / 4 – FEEST! – MIDDELEEUWS FEEST

Groep 1 / 2 / 3 / 4 – Feest! – Middeleeuws Feest

Living History

Geschikt voor: groep 1 / 2 / 3 / 4

Op veler verzoek is er voor groepen 1 t/m 4 ook een reguliere
Feest programma gemaakt over de Middeleeuwen.

Kinderen laten kennismaken met de middeleeuwse manier van een feest vieren, in dit geval het oogstfeest. Ze maken hierdoor zijdelings kennis met de standenmaatschappij uit de middeleeuwen en de bijbehorende etiquette. Steeds vergelijkingen maken met het heden.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje organiseren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Begrippen

In de lesbrief een omkadering van de begrippen die gebruikt gaan worden: wat is een ridder, een hofdame, een feest, een kasteel, een wapenschild?

Wapenschild

De kinderen kleuren of ontwerpen een wapenschild. De opdracht om als klas een vaandel te ontwerpen met het wapenschild van de klas erop. Die vaandel zal plechtig worden aangeboden aan de koning van het kasteel.

 

Tijdens de excursie gaan de kinderen met een gids door het kasteel en beleven zelf een Middeleeuws feest.

Ridderslag

Feest! weet wat je viert

Dit lesprogramma valt onder het lesprogramma Feest! Weet wat je viert. een initiatief van Museum Catharijneconvent in samenwerking met onder andere kasteel Huis Bergh.

Feest in het KasteelMet het educatieproject Feest! Weet wat je viert wil Museum Catharijneconvent samen met museumpartners door het hele land verspreid, álle basisschoolkinderen van Nederland leren over de betekenis van feestdagen aan de hand van topstukken uit onze nationale museumcollecties. Waarom vieren we Pinksteren en Kerstmis? Wat zijn de overeenkomsten tussen Pesach en Pasen, en wat hebben Abraham en Isaac met het offerfeest te maken?

Feest! Weet wat je viert gaat over alle religieuze feestdagen en de vele overeenkomsten. Iedere religie heeft een vastentijd en een lichtfeest. Het is belangrijk dat kinderen met verschillende culturele achtergronden elkaar begrijpen en een verbinding voelen. Leren over de achtergrond van de feestdagen is belangrijk voor het historisch besef en voor kunstzinnige oriëntatie.

Kijk voor meer informatie op de website

feestweetwatjeviert.nl.

Waardering

Dit Sinterklaasprogramma wordt erg gewaardeerd door de scholen die er al eerder waren. Hieronder een aantal reacties:

“Wat hebben de kinderen genoten deze dag! Het feit dat ze kinderen vooraf iets moeten maken om later mee te nemen is zeker een top. Op deze manier worden kinderen al enthousiast gemaakt. Tijdens de rondleiding zelf was het leuk om de verschillende kamers te zien, de muntsmid te ontmoeten om uiteindelijk bij de Sint te eindigen.”

Basisschool De Bem

“Wij vonden het een erg leuke ochtend, de kinderen hebben genoten!!
Het kasteel was mooi versierd in Sinterklaassfeer en de verschillende onderdelen van het programma zijn door ons als positief ervaren.
Toppers hierbij waren de slaapkamer van de sint en het pietenparcours (en natuurlijk het bezoek aan de sint).”

Stichting Essentius

Leerdoelen

  • Leerlingen doen ervaring op met museumbezoek;
  • Leerlingen leren over geschiedenis van Sint-Nicolaas.

Het pakket sluit aan bij de kerndoelen 38, 51, 53, 54 en 56

Aanmelden

Voor een bezoek met een schoolklas kunt u de klas aanmelden via info@huisbergh.nl of bellen met 0314-661281.
Het programma kan geboekt worden voor scholen op 25, 26, 27, 28 en 29 november en 2, 3 en 4 december 2019.

Kosten

Reguliere kosten: € 6,- euro p.p.*

*inclusief busvervoer indien de school binnen een straal van 40 kilometer van ’s-Heerenberg is.

Parkeren direct bij kasteel: €3,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 1 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje regelen?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.