Groep 3 - Middeleeuwse families - Kasteel Huis Bergh
16862
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16862,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 3 – MIDDELEEUWSE FAMILIES

Groep 3 – Middeleeuwse Families

Geschikt voor: groep 3

In deze interactieve rondleiding gaan de kinderen op zoek naar de bewoners van het kasteel. Wie leefden er in het kasteel? Wat waren dat voor families? En is het leven van de kasteelbewoners te vergelijken met het leven van de kinderen van nu? Hoe belangrijk ben je als je je initialen op het gebouw zet en rouwborden en wapenschilden liet maken?

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, waarbij ze het zojuist geleerde kunnen toepassen.

Maria Elisabeth Clara

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje organiseren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Zoektocht

In deze interactieve rondleiding gaan de kinderen op zoek naar de bewoners van het kasteel. Wie leefden er in het kasteel? Wat waren dat voor families? En is het leven van de kasteelbewoners te vergelijken met het leven van de kinderen van nu? Hoe belangrijk ben je als je je initialen op het gebouw zet en rouwborden en wapenschilden liet maken?

We zoeken de familiewapens op in het kasteel en verdiepen ons in hoe familiewapens en wapenschilden gelezen moeten worden. We kijken naar het gebruik van de symbolen erop en filosoferen met de kinderen over een passend symbool voor hun eigen familie. Wat bindt hun gezin of familie? Wat is belangrijk in hun familie? Aan de hand van verhalen over kasteelbewoners kunnen de kinderen vergelijkingen maken met het leven van hun eigen familie. Alle opgedane kennis stoppen ze daarna in het maken van een eigen wapenschild.

Bezoek

Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Het bezoek duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten. Indien de groep groter is dan 25 leerlingen wordt de groep in tweeën gesplitst.

Voor begeleiding is tenminste een leerkracht en een begeleider nodig. De leerlingen dienen van tevoren op de hoogte te zijn van de algemen gedragsregels in musea.

Reizen in de Tijd

Dit lesprogramma wordt ook aangeboden via www.reizenindetijd.nl. Reizen in de Tijd is het cmk-project van Gelders Erfgoed in samenwerking met de provincie Gelderland en verschillende partners in Rivierenland.

Reizen in de TijdIn de doorlopende leerlijn Reizen in de Tijd (RidT) is erfgoedonderwijs de drager. Welk verleden bepaalt ons heden, hoe doet het dat, en wat vinden wij daarvan? Wat doen wij met ons verleden? Wat kunnen en willen we er nog mee? Door de schooljaren heen maken de leerlingen een reis door de tijd. Dit doen ze door lessen die worden aangeboden via deze website.

Al het materiaal dat de leerlingen nodig hebben om deze reis te maken is te vinden op de website van Reizen in de Tijd: het is de virtuele gereedschapskist voor leerlingen en leerkrachten. Er zijn opdrachten, verhalen, achtergrondinformatie, presentaties, handleidingen en games te vinden.

Kenmerken van dit lesprogramma

Thema: Mijn Familie
Locatietype: Op locatie
Discipline: Erfgoed

Werkvorm

Werkvorm: Luisteren, interactief en creatief

De leerlingen leren: creatief nadenken, zich creatief te uiten, communiceren, vergelijken (inlevingsvermogen), reflecteren, het gebruiken van nieuwe woorden, de essentie uit een verhaal te halen, respectvol te luisteren naar elkaar en het reflecteren van anderen.

Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur. Sluit aan op de kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 51, 52, 55 en 56.

Kosten

Reguliere kosten: € 5,- euro p.p.*

*Minimumbedrag € 80,- euro.

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 6 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje regelen?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.