Groep 6 - Monnikenwerk - Kasteel Huis Bergh
16891
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16891,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 6 – MONNIKENWERK

Groep 6 – Monnikenwerk

Monnikenwerk

Geschikt voor: groep 6

Hoe voelt het om in alle stilte met een ganzenveer middeleeuwse letters te schrijven bij niets anders dan kaarslicht? De kinderen bekijken items die met tekst te maken hebben: initialen op het kasteel, tijdverzen, rouwborden en middeleeuwse handschriften. Hoe werden deze handschriften gemaakt? Wie werkten daar allemaal aan mee? Hoe kostbaar zijn ze eigenlijk? Ontdekt iemand een drôlerie in de kantlijn?

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, waarbij ze het zojuist geleerde kunnen toepassen.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje organiseren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Gotische letters schrijven

Handschriften monnikenWe waaien even uit door de toren te beklimmen en te genieten van het uitzicht. Daarna dalen we af naar de kelder. De kinderen voelen diverse dierenhuiden en beoordelen of deze geschikt zouden zijn om op te schrijven.

 

Daarna gaan ze zelf op de middeleeuwse manier gotische letters schrijven: in een monnikspij, bij kaarslicht en in stilte. Misschien is dat laatste nog wel het aller moeilijkst…

Bezoek

Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Het bezoek duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten. Er geldt een maximum van 30 leerlingen voor dit programma. Laat leerlingen oude kleding aantrekken i.v.m. mogelijke inktvlekken (wel uitwasbaar).

Voor begeleiding is tenminste een leerkracht en een begeleider nodig. De leerlingen dienen van tevoren op de hoogte te zijn van de algemene gedragsregels in musea. Eten en drinken is in het kasteel niet toegestaan. Het kasteel is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Kenmerken van dit lesprogramma

Thema: De kroniek van…
Locatietype: Op locatie
Discipline: Erfgoed

Reizen in de Tijd

Dit lesprogramma wordt ook aangeboden via www.reizenindetijd.nl. Reizen in de Tijd is het cmk-project van Gelders Erfgoed in samenwerking met de provincie Gelderland en verschillende partners in Rivierenland.

Reizen in de TijdIn de doorlopende leerlijn Reizen in de Tijd (RidT) is erfgoedonderwijs de drager. Welk verleden bepaalt ons heden, hoe doet het dat, en wat vinden wij daarvan? Wat doen wij met ons verleden? Wat kunnen en willen we er nog mee? Door de schooljaren heen maken de leerlingen een reis door de tijd. Dit doen ze door lessen die worden aangeboden via deze website.

Al het materiaal dat de leerlingen nodig hebben om deze reis te maken is te vinden op de website van Reizen in de Tijd: het is de virtuele gereedschapskist voor leerlingen en leerkrachten. Er zijn opdrachten, verhalen, achtergrondinformatie, presentaties, handleidingen en games te vinden.

Werkvorm

Werkvorm: Luisteren, interactief en workshop

De leerlingen leren: creatief nadenken, communiceren, vergelijken, reflecteren, zich in te leven, nieuwe woorden te gebruiken, uitdrukken van hun eigen gedachten en gevoelens.

Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur. Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 51, 52, 55 en 56.

Kosten

Reguliere kosten: € 5,- euro p.p.*

*Minimumbedrag € 80,- euro.

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 6 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje regelen?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.