Groep 1 / 2 - Ridderslag - Kasteel Huis Bergh
16853
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16853,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 1 / 2 – RIDDERSLAG

Groep 1 / 2 – Ridderslag

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Geschikt voor: groep 1 & 2

Voor de groepen 1 tot en met 5 is er het programma ‘Ridderslag’. Op een speelse manier leren de kinderen over het dagelijkse leven van kinderen die in de middeleeuwen werden opgeleid tot ridder of hofdame. De uitleg van de museumgids wordt afgewisseld met vragen, opdrachten en spelletjes.

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, waarbij ze het zojuist geleerde kunnen toepassen.

Voor de jongens

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Jongens kunnen in ridderuitrusting ontdekken wat een page en een schildknaap moesten kunnen voordat ze op hun 21ste verjaardag tot ridder werden geslagen. Het betekende het ontwikkelen van een sterk lichaam, maar ook hoffelijkheid, beheersing en doorzettingsvermogen speelden een grote rol. Middels spelletjes en opdrachten zoals het sjouwen met omgehakte bomen, ringsteken en de middeleeuwse buiging maken de jongens kennis met het ridderschap.

Natuurlijk gaan we naar de wapenkamer om een echte maliënkolder en een harnas te bewonderen en mogen de kinderen een zwaard vasthouden. Als alle opdrachten goed gedaan zijn worden de jongens met een echt zwaard tot ridder geslagen en ontvangen ze een ridderdiploma.

Voor de meisjes

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Voor meisjes beschikt Kasteel Huis Bergh over een aanzienlijke collectie hofdame-waardige jurken in verschillende maten en kleuren. Uiterlijk vertoon was voor meisjes namelijk een belangrijk onderdeel van de opvoeding tot hofdame. Kleding, sieraden, hoofddeksels, maar ook de manier van lopen en hun tafelmanieren worden tijdens de ridderslag op een speelse manier onder de loep genomen.

Hoe liep een hofdame in de middeleeuwen? En waarom lachten dames altijd met hun mond dicht of met hun hand voor hun mond? En hoe lieten ze aan een stoere ridder weten dat ze een oogje op hem hadden?

Als de opdrachten goed uitgevoerd zijn, worden de meisjes tot hofdame benoemd en ontvangen ze een hofdame-diploma.

Belangrijk

In verband met het aantrekken van het ridderkostuum en de hofdame-jurk, is het belangrijk dat er naast de museumgids en de schooldocent nog minstens twee volwassenen aanwezig zijn.

Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur. Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 51, 52, 56

Kosten

Met verkleden: € 5,50 euro p.p.*
Zonder verkleden: € 5,- per leerling/begeleider*

*Minimumbedrag € 80,- euro.

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 6 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.