Groep 7 / 8 - Verzamelaar - Kasteel Huis Bergh
16905
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16905,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 7 / 8 – VERZAMELAAR

Groep 7 / 8 – Verzamelaar

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Kunstveiling Huis Bergh

Geschikt voor: groep 7 & 8

Jan van Heek kocht in 1912 Kasteel Huis Bergh om er te wonen, maar ook om een passende plek te hebben voor zijn passie: het verzamelen van middeleeuwse kunst. In dit programma laten we kinderen kennismaken met het begrip ‘verzamelen’. Wat kun je allemaal verzamelen en waarom leg je een verzameling aan? Hebben verzamelingen, compleet of incompleet, waarde?

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, waarbij ze het zojuist geleerde kunnen toepassen.

Lichtjesfeest

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Het tweede belangrijke begrip in dit programma is ‘samenwerken’. Om in de anderhalf uur tot een zo compleet mogelijke verzameling te komen moeten de kinderen in groepjes overleggen, samenwerken en concessies doen.

Afbakenen van de verzameling

Ter inleiding zien de leerlingen een film waarin kunsthistoricus Henk van Os vertelt over het kasteel en over Jan van Heek als verzamelaar. De kinderen krijgen vervolgens instructies, worden in groepjes verdeeld en kruipen dan in de huid van een verzamelaar. Ze stellen als groepje hun eigen verzameling samen, gekozen uit de kunstcollectie van Kasteel Huis Bergh. Op deze manier leren ze te kijken naar een centraal thema van een verzameling: verzamel je bv. alleen portretten of alleen meubels? Of verzamel je kunst waar een mooi verhaal aan vastzit? Of kies je gewoon voor kunstobjecten die je mooi vindt? En waarom vind je iets dan mooi? Vindt de rest van jouw groep het object ook mooi? Zo nee, hoe los je dat dan op?

Hier komt het aan op het overleggen met groepsleden en het maken van keuzes, want uit elke zaal van het museum mogen per groep maar twee objecten worden geselecteerd. Communiceren, leiderschapskwaliteiten of juist niet, organisatietalent, het komt allemaal aan bod. Uiteraard zijn onze ervaren museumgidsen ter plekke om het in goede banen te leiden.

Een veiling, altijd spannend

Aan het einde van deze verzameltocht door het museum hebben de groepjes een verzameling van acht objecten. Ieder groepje krijgt evenveel nepgeld uitgereikt en in een veiling gaan ze dan bieden op hun favoriete acht kunstobjecten. Andere groepen gaan wellicht ook bieden op deze objecten, al was het maar om de prijs op te drijven.

Tot welke prijs wordt er geboden? Hoe snel kunnen de groepjes rekenen? En hoe goed communiceren ze nog als de druk tijdens de veiling oploopt? Hebben de groepjes na afloop van de veiling hun verzameling compleet?

Aankoop verzilveren

Na afloop krijgen de groepjes van alle kunstobjecten die ze daadwerkelijk op de veiling hebben gekocht A4-kleurenkopieën mee. Deze kunnen in de klas worden opgehangen of kunnen dienen als leidraad om op school na te praten over kunst en verzamelen.

Jan Herman van Heek Scholenbezoek

Jan van Heek verzamelde niet alleen, maar werd ook wel eens zelf geschilderd.

Belangrijke informatie

Werkvorm: Luisteren, interactief en workshop

Dit programma duurt ongeveer anderhalf uur. Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 28, 29, 37, 55, 56.

Kosten

Reguliere kosten: € 5,- euro p.p.*

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 6 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.