Groep 5 - Wonen in een Waterburcht - Kasteel Huis Bergh
16881
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16881,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 5 – WONING IN WATERBURCHT

Groep 5 – Wonen in een Waterburcht

Wapenkamer Huis Bergh

Geschikt voor: groep 5

De leerlingen maken kennis met het wonen in een waterburcht. Wie woonden hier en tegen welke problemen liepen de bewoners aan? Hoe verlicht je een kasteel zonder elektriciteit? En hoe communiceerde je zonder telefoon en computer? In welk deel van het kasteel was je veilig als het werd belegerd? En hoe deed een vijand dat dan, een waterburcht belegeren?

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, waarbij ze het zojuist geleerde kunnen toepassen.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje organiseren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Maquettes van woonomgeving

MaquetteWe kijken naar het kasteel zelf en naar de serie maquettes om te zien hoe het kasteel in de loop van de tijd is veranderd. Daar zetten we de huidige woonsituatie van de leerlingen tegenover, zodat ze inzicht krijgen in het verschil tussen wonen in de middeleeuwen en wonen nu.

 

Enkele uitvindingen die hebben geleid tot het moderne wooncomfort zullen en passant worden besproken.

Bezoek

Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Het bezoek duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur. Indien de groep groter is dan 25 leerlingen wordt de groep in tweeën gesplitst. Voor begeleiding is tenminste een leerkracht en een begeleider nodig. De leerlingen dienen van tevoren op de hoogte te zijn van de algemene gedragsregels in musea.

Kenmerken van dit lesprogramma

Thema: Hoe woon jij?
Locatietype: Op locatie
Discipline: Erfgoed

Reizen in de Tijd

Dit lesprogramma wordt ook aangeboden via www.reizenindetijd.nl. Reizen in de Tijd is het cmk-project van Gelders Erfgoed in samenwerking met de provincie Gelderland en verschillende partners in Rivierenland.

Reizen in de TijdIn de doorlopende leerlijn Reizen in de Tijd (RidT) is erfgoedonderwijs de drager. Welk verleden bepaalt ons heden, hoe doet het dat, en wat vinden wij daarvan? Wat doen wij met ons verleden? Wat kunnen en willen we er nog mee? Door de schooljaren heen maken de leerlingen een reis door de tijd. Dit doen ze door lessen die worden aangeboden via deze website.

Al het materiaal dat de leerlingen nodig hebben om deze reis te maken is te vinden op de website van Reizen in de Tijd: het is de virtuele gereedschapskist voor leerlingen en leerkrachten. Er zijn opdrachten, verhalen, achtergrondinformatie, presentaties, handleidingen en games te vinden.

Werkvorm

Werkvorm: Luisteren, interactief

De leerlingen leren: creatief nadenken, communiceren, vergelijken (inlevingsvermogen), reflecteren, het gebruiken van nieuwe woorden, de essentie uit een verhaal te halen, het uitdrukken van hun eigen gedachten en gevoelens en het respectvol te luisteren naar en het bekritiseren van anderen.

Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur. Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 51, 52, en 56.

Kosten

Reguliere kosten: € 5,- euro p.p.*

*Minimumbedrag € 80,- euro.

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 6 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje regelen?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.