Avonturen met een Collectie - Kasteel Huis Bergh
16819
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16819,page-child,parent-pageid-15692,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

HOMEMUSEUMWINKEL > PUBLICATIES > AVONTUREN MET EEN COLLECTIE

Avonturen met een Collectie

Avonturen met een Collectie

Ontdekkingen in de verzamelingen van Huis Bergh

Het is de verdienste van prof. dr Henk van Os, dat hij de potentie van Huis Bergh, als publiekstrekker – kasteel en collectie – èn als plaats voor wetenschappelijk onderzoek heeft onderkend.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Avonturen met een Collectie

Onderzoek

De kwaliteit van de collectie Middeleeuwse kunst die Jan Herman van Heek in de periode 1912-1957 in Huis Bergh bijeen heeft gebracht is onder deskundigen onbetwist. Helaas was de collectie echter in de (inter)nationale kring van kunsthistorici redelijk onbekend omdat er, sinds Van Heeks eigen publicatie over de collectie uit 1961, nauwelijks wetenschappelijk onderzoek naar de collectie was gedaan en er derhalve ook weinig over de collectie werd gepubliceerd.

Het is de verdienste van prof. dr Henk van Os, dat hij de potentie van Huis Bergh, als publiekstrekker – kasteel en collectie – èn als plaats voor wetenschappelijk onderzoek heeft onderkend. Als eerste aanzet tot actuele, wetenschappelijke openbaarmaking van de collectie heeft Van Os een tiental oud-studenten, vrienden en oud-collega’s van statuur bereid gevonden belangeloos een of meer objecten uit de collectie te bestuderen en daarover een artikel te schrijven. Deze artikelen werden gezamenlijk gebundeld in de bundel Avonturen met een collectie die ter gelegenheid van Van Os’ 70-ste verjaardag in 2008 is verschenen.

Avonturen met een Collectie

Rijkdom en kwaliteit

De artikelen bevestigen de rijkdom en de kwaliteit van de collectie, ook wat betreft de minder bekende onderdelen als de ivoren en de beeldhouwwerken en leveren nieuwe toeschrijvingen en iconologische analyses. Van Os zelf heeft aan de bundel een artikel bijgedragen waarin hij de vondst beschrijft van een altaarstuk van Münchense schilder Jan Pollack, nu in Amberg, dat hoort bij de predella van zijn hand in de collectie van Huis Bergh.

Bestellen

De redactie van de bundel was in handen van Anneke de Vries. Het gebonden boek is rijk geïllustreerd, full colour en telt 190 pagina’s. De bundel is ook in het Engels gepubliceerd om de toegankelijkheid voor een internationaal forum van deskundigen te garanderen.

Prijs (losse verkoop): € 19,95 per boek

U kunt dit boek kopen in de museumwinkel.

ISBN: 978-90-803638-4-7

Welvaart aan verhalen en geschiedenis

Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Verhalen over die rijke historie van Huis Bergh zijn te beluisteren in het kasteel met een audiotour.

Zilveren Munt

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Praktische Informatie

Huis Bergh is toegankelijk voor minder validen. Er zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen aan het begin van de oprit naar het kasteel. De eerste verdieping is toegankelijk per traplift. Let wel: de toren is alleen toegankelijk per trap.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.