muntmeester_250x250Vanaf juli 2024 hebben bezoekers de mogelijkheid om op vaste tijdstippen de nieuw ingerichte muntkelder te bezoeken. Op sommige tijdstippen is dat onder begeleiding van de muntmeester en dan is er de mogelijkheid om zelf een munt te slaan. Op andere momenten is dat onder begeleiding van een suppoost. In dat geval kunnen er geen munten worden geslagen.
Muntdemonstraties kunnen het hele jaar door worden geboekt voor groepen.

 

Kasteel Huis Bergh, een parel van eeuwenoude pracht, is momenteel onderhevig aan een grootschalige renovatie. Terwijl de deuren van het kasteel voorlopig gesloten blijven, opent een ander historisch juweel zijn deuren voor het publiek:
het heringerichte Munthuis aan de Muntwal, op loopafstand van het kasteel.

 

Het hoogtepunt van de muntslag van Bergh vond plaats in dít gebouw, dat het enige bewaard gebleven en te bezichtigen munthuis in Nederland is.
In dit munthuis, waar tussen 1477 en 1582 munten werden geslagen in opdracht van de heren en graven Van den Bergh, komt de rijke geschiedenis tot leven. Vooral Willem IV en zijn broer Frederik van den Bergh laten veel én veel verschillende munten slaan. Het muntpersoneel is echter niet zuiver op de graat, en het munthuis wordt meerdere keren beschuldigd van vervalsingen. Uiteindelijk wordt de controledrang vanuit de overheid zodanig groot dat er geen plaats meer is voor particuliere munthuizen zoals die van Bergh.

 

Bezoek

Nieuwsgierig geworden naar dit intrigerende deel van de Berghse geschiedenis? Ervaar met een selectie van oude Berghse munten, een introductiefilm en demonstraties hoe het muntbedrijf functioneerde en sla zelf een munt om de ambachtelijke kunst van het verleden te beleven.

Het tarief bedraagt € 5,00 voor alle bezoekers vanaf 4 jaar. De museumkaart is geldig voor deze activiteit.

 

Wanneer?

Elke donderdag en zondag in juli en augustus om 13.00 uur en om 15.00 uur onder begeleiding van een muntmeester.
Elke woensdag en zaterdag van 13.00 uur to 16.00 uur bezoek op eigen gelegenheid onder begeleiding van een suppoost.

 

Groepen en munten

De kosten per groep van 20 personen zijn € 100,- exclusief eventuele muntenverkoop. Grotere groepen worden gesplitst. Duur: 45 minuten.

    • Messing: € 2,00 (handslag)
    • Tin: € 3,00 (schroefpers)
    • Zilver: € 10,00 (schroefpers)

 

Tickets

Kaartverkoop is beschikbaar zowel online als op het informatiepunt op de voorburcht onder de poort. Het informatiepunt is op donderdag, zaterdag en zondag geopend van 12.30 tot 16.30 uur.

Koop hier uw online tickets.