Over Kasteel Huis Bergh - Kasteel Huis Bergh
15366
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15366,page-child,parent-pageid-15492,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > OVER KASTEEL HUIS BERGH

Over Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh: een overweldigende ervaring

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg in Gelderland wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 12e eeuw.

De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14e, 15e en 17e-eeuw. In de loop der tijden hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het aanzien van het kasteel veranderd. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht werd het langzamerhand een fraai slot.

Buiten Tuin Kasteel Huisbergh

Bewoners en eigenaars

Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Dit geslacht heeft belangrijke functies bekleed bij de kerk en de staat en uitgestrekte bezittingen gehad in Gelderland en Zuid-Nederland. Hun prominentste vertegenwoordiger was misschien wel Willem IV van den Bergh, die gehuwd was met Maria van Nassau, een zuster van Willem van Oranje. Hij behoorde tot de voornaamste Gelderse edellieden van zijn tijd. De Van den Berghs speelden een vooraanstaande rol in de 80-jarige oorlog, waarin zij de partij van de Prins van Oranje verwisselden voor die van de Spaanse koning.

In de 18e eeuw ging het bezit van Bergh via de vrouwelijke lijn over naar het huis Hohenzollern-Sigmaringen, een adellijke familie uit Zuid-Duitsland. In 1912 verwierf Jan Herman van Heek, een industrieel uit Enschede, het kasteel met bijbehorende bezittingen van Wilhelm August Vorst van Hohenzollern-Sigmaringen. Zijn grote fascinatie voor de Middeleeuwen bepaalde de restauratie van het kasteel en inspireerde hem tot het verzamelen van middeleeuwse kunst. Kasteel, landerijen en kunstverzameling heeft hij aan de gemeenschap nagelaten.

Natuur en cultuur

Kasteel Huis Bergh ligt aan de flanken van het golvende landschap van het Montferland en op de grens van het Rijndal in het Nederlands-Duitse grensgebied.

Een prachtig natuur- en cultuurlandschap dat zich bijzonder goed leent voor tochten per fiets of te voet. In de directe omgeving van het kasteel bevindt zich ‘De Plantage’ (een 18e-eeuws parkbos), de munt van het kasteel (15e eeuw) en de kerk waarvan het oudste deel uit de 13e eeuw dateert. De korenmolen in Zeddam is de oudste molen van Nederland en werkt nog steeds. Ook de molen behoorde tot het bezit van Kasteel Huis Bergh.

Kunst en geschiedenis

Prof. Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum, heeft als adviseur van Kasteel Huis Bergh de kunstverzameling een nieuwe samenhang gegeven, gebaseerd op de droom van de Middeleeuwen van dr. Jan Herman van Heek. In de grote ingangshal hangen schilderijen van de vroegere bewoners. De 15e en 16e-eeuws portrettengalerij, laat het ontstaan van het portret zien. In de troonzaal is Noord-Europese kunst bijeen gebracht met werken uit de omgeving van Jeroen Bosch en Lucas Cranach. Van Heek bracht een bijzondere verzameling Italiaanse schilderijen bijeen. Zo is er de engel van Duccio (1310). Er zijn middeleeuwse boeken met prachtige miniaturen en schitterend penwerk. In de middeleeuwse verdedigingstoren is een wapenkamer en een muntenverzameling, afkomstig van de eigen munt.

Praktische informatie

Ook voor minder validen is Kasteel Huis Bergh toegankelijk. Er bevinden zich twee gehandicaptenparkeerplaatsen aan het begin van de oprit naar het kasteel. De eerste verdieping is toegankelijk per traplift. Let wel: de toren is alleen toegankelijk per trap.

Geschiedenis

Kasteel Huis Bergh is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. De verschillende heren en graven Van den Bergh hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het gebied en sommigen hebben zelfs op landelijk niveau geschiedenis geschreven.

KASTEEL EN LANDGOED HUIS BERGH

Stichting Huis Bergh is een professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM).  Het bezit omvat: ca. 540 ha aan cultuurgrond, bos en natuurgebied, in totaal 26 gebouwen waaronder 19 rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten, 3 groene en 2 archeologische rijksmonumenten.