Bergherbos - Kasteel Huis Bergh
19685
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19685,page-parent,page-child,parent-pageid-15643,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOMELANDGOED EN OMGEVING > BERGHERBOS

Het Bergherbos

Bergherbos

Huis Bergh wordt geflankeerd door het golvende landschap van het Montferland en ligt op de grens van het Rijndal in het Nederlands-Duitse grensgebied. Een prachtig natuur- en cultuurlandschap
dat zich bijzonder goed leent voor wandeltochten of tochten per fiets.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Geschiedenis

In 1912 verwierf Jan Herman van Heek (1873-1957), een textielfabrikant uit Enschede, het kasteel met bijbehorende bezittingen van Wilhelm August vorst Von Hohenzollern-Sigmaringen. Bij het kasteel hoorden 1250 hectaren grond in de omringende gemeenten. Van Heek, die een zeer grote belangstelling had voor de middeleeuwen, wilde het kasteel en alle bijbehorende bezittingen als
een cultuurhistorisch en natuurlijk monument behouden. Niet alleen deed hij dat, hij zorgde er ook voor dat het bos, dat met louter grove dennen vooral als productiebos was ingericht, geschikt werd gemaakt om in te recreëren. Hierbij altijd het belang van de natuur vooropstellend, stond hij aan de wieg van de Nederlandse natuurbescherming.
De laatste jaren is de situatie qua bezit veranderd. Na een lange periode van gezamenlijk beheer met Natuurmonumenten heeft er in 2008 een scheiding en deling van het grondgebied plaatsgevonden en behoren nu nog zo’n 400 hectaren grond tot kasteel Huis Bergh.

Van Heek Bergherbos

Lekker wandelen

Heerlijk fietsen

Wandelen Bergherbos | foto vvv montferland

Het ruim 400 ha grote natuurgebied van de stichting Huis Bergh en het naburig gelegen gebied van Natuurmonumenten heeft vele hoogteverschillen die het wandelen niet per se makkelijk maken, maar de prachtige vergezichten maken de inspanning meer dan goed. Met haar kleine heidevelden en natuurlijke waterbronnen is het Bergherbos bijzonder en in elk seizoen de moeite waard om te bezoeken. De Hettenheuvel is met een hoogte van 93 meter het hoogste punt van het Bergherbos. Vanaf de 85 meter hoge Hulzenberg heb je een helder uitzicht op de stad ‘s-Heerenberg en het dorp Stokkum.

In het gebied zijn diverse gemarkeerde wandelpaden. Huis Bergh heeft zelf een route gemaakt door het Bergherbos die verkrijgbaar is in de museumwinkel. Daarnaast lopen de lange afstandspaden Pieterpad en Naoberpad ook door dit prachtige grensgebied. En wat te denken van de Montferlandse Toppenroute? Je wandelt 34 km en komt over alle 18 heuvels van Montferland!

bergherbos fietsen

Montferland heeft fietsliefhebbers veel te bieden. De fiets is perfect om alle mooie plekjes, in je eigen tempo te ontdekken. Veel van de plekken en gebouwen waar je langs fietst hebben een gedeelde geschiedenis met kasteel Huis Bergh of maken nog deel uit van het bezit. Met de speciaal door Huis Bergh gemaakte fietstocht, verkrijgbaar in de museumwinkel, steekt u over deze punten ook nog wat op!

Wie aan zijn conditie wil werken kan met een mountainbike zich heerlijk uitleven over het uitdagende ATB-pad en met een paard of koets rijd je over de speciale route langs de allermooiste plekjes. Voor deze drie groepen geldt dat ze op de aangewezen paden moeten blijven en in het bezit moeten zijn van een geldige vergunning. Af en toe kan iemand staande worden gehouden houden om te controleren op het hebben van een vergunning. Bij de VVV van de Gemeente Montferland weet men waar een vergunning voor een klein bedrag kan worden verkregen. De opbrengst van de vergunningen wordt weer besteed aan het onderhouden van de routes.

Boswachter Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh beheert naast het kasteel, het archief, de kunstcollectie en de monumenten ook nog 500 ha buitengebied. Het gebied bestaat voornamelijk uit bos. Voor het grootste deel ligt dit bos aan de ’s-Heerenbergse kant van de oude Eltenseweg (weg met het verhard fietspad).

Sinds 2015 heeft Huis Bergh een boswachter. Deze boswachter waakt over het bos rondom het kasteel. Hij kan mensen aanspreken die zich niet aan de regels houden die in het natuurgebied gelden. Dit om de rust van de natuur te waarborgen. Tevens geeft hij voorlichting en kan hij verbaliserend optreden indien nodig.

Graffiti in het bos:
Wat betekenen die stippen?

Het Bergherbos is in beheer bij de Stichting Huis Bergh. De Stichting beheert het bos binnen haar doelstelling: het kasteel Huis Bergh te ‘s-Heerenberg als historisch monument, en de bossen als natuur- en landschapsreservaat voor de gemeenschap te bewaren. In de bossen rondom Huis Bergh was houtproductie van oudsher een van de belangrijkste doelstellingen.

De Stichting speelt bij het behoud hierop in. Om die reden wordt de komende periode vel- en snoeiwerk uitgevoerd in het westelijke deel van het bos en enkele losse bospercelen rondom ‘s Heerenberg. Karakteristieke en goed groeiende bomen krijgen meer groeiruimte en langs wegen en paden worden slechte bomen geveld. De daarbij vrijkomende zgn. “dunningsbomen” worden als waardevol hout verkocht. Door middel van deze ingrepen wordt gewerkt aan duurzame instandhouding van het bos, haar soorten­menging, bosstructuren en variatie. Jonge bomen worden waar nodig geholpen, om op te kunnen groeien tot de volgende generatie mooie, dikke bomen.

Daarom zult u bij uw bezoek aan deze bosvakken in en om het Bergherbos verschillende kleuren stippen en strepen tegenkomen. Hieronder vindt u het “bos-alfabet” weergegeven, zoals u dat in het bos toegepast kunt zien. Het selecteren en meten van de te vellen bomen en het aanbrengen van de verf heet “blessen”. Vanaf komende zomer zullen de bomen vervolgens geveld en afgevoerd worden. Sommige delen van dit bosvak zullen dan voor de veiligheid van de recreant tijdelijk afgesloten zijn. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Voor vragen over het bosbeheer kunt u terecht bij de groenbeheerder van de Stichting Huis Bergh, via info@huisbergh.nl of 0314-661281.

Het bos-alfabet 1
Het bos-alfabet 2

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.