Losloopgebieden - Kasteel Huis Bergh
19279
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19279,page-child,parent-pageid-19685,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOMELANDGOED EN OMGEVINGBERGHERBOS > LOSLOOPGEBIEDEN

Losloopgebieden

Veel hondenbezitters vinden het heerlijk om een wandeling te maken door het bos met hun hond. Vooral als de hond niet aangelijnd hoeft te zijn, kan hij lekker ongestoord rondsnuffelen en eventueel spelen met andere honden. Veel honden moeten dagelijks hun energie even kwijt door flink te rennen en te stoeien, waarna ze thuis weer de ideale huisgenoot kunnen zijn.

Bergherbos

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Waarom aan de lijn?

Uiteraard zijn honden in het buitengebied van Huis Bergh welkom, maar op veel plaatsen in het bos moet de hond echter wel aangelijnd blijven om het aanwezige wild niet te verontrusten. Hoe goed uw hond ook luistert, het blijft een dier met een jachtinstinct. Andere dieren in het bos voelen meestal al op honderden meters dat er een loslopende hond aanwezig is. Sommige dieren slaan op de vlucht, vaak zonder dat u het in de gaten heeft. Onder reewild vallen hierdoor jaarlijks een flink aantal slachtoffers omdat ze in hun vlucht op wegen in aanraking komen met het verkeer. Automobilisten blijven achter met een flinke schade of soms erger.

Ook niet loslopen in het weiland?

Op het veld worden nesten weidevogels vertrapt of eieren worden stukgebeten. Jonge hazen en reeën overleven een hondenbeet niet.

Weidevogels, hazen en reeën kunnen geen rust vinden met loslopende honden en ze zullen hun heil elders zoeken. Daarnaast zijn er ziekten die honden via hun uitwerpselen kunnen overdragen aan koeien die het besmette gras eten.

Overige bezoekers

Er zijn bezoekers die zich niet op hun gemak voelen bij loslopende honden. Volwassenen en kleine kinderen kunnen zich angstig voelen wanneer een hond op hen afloopt, ook al is het alleen maar om wat te snuffelen. Deze mensen moeten er op kunnen rekenen dat er geen loslopende honden zijn op plaatsen waar dat niet mag en onbezorgd kunnen genieten van hun wandeling.

Waar kunnen de honden wel loslopen?

Desondanks zijn er nog een flink aantal plaatsen in de omgeving waar de hond los mag lopen (zie kaart, met rood aangegeven is losloop). Aan het begin van de Zwarte Kolkseweg, tegenover de sportvelden, is een losloopzone. In dit bosperceel kunnen de honden overal loslopen, ook op het veld bij de molen.

Op de gehele Zwarte Kolkseweg mogen de honden los, dit zandpad loopt helemaal door het bos en komt uit bij de Oude Eltenseweg. De honden moeten hier wel op het pad blijven en dus onder controle staan. Enkele meters aangelijnd in de bosranden snuffelen is uiteraard geen probleem, maar houd hem aan de lijn wanneer u een hond heeft die hier het bos in kan schieten en op jacht gaat. De Zwarte Kolkseweg is een weg van de Gemeente. Overal in de Gemeente Montferland mogen de honden buiten de bebouwde kom loslopen (situatie september 2015). Dus ook op de Oude Eltenseweg, de Vossenweg en de Herdersweg. Hier geldt ook dat ze niet het bos of het veld in mogen.

Bij de Mengelenberg is er een losloopzone links bij het begin van De Zonnekroek, gezien vanaf de Mengelenbergseweg. Ook op de Zonnekroek zelf mogen de honden loslopen (Gemeenteweg).

Zijn er onlangs losloopgebieden aangepast?

Enkele losloopzones (bij hotel Montferland en De Mengelenberg) zijn per oktober 2015 aangepast omdat ze een nadelige invloed hadden op de aanwezige (gewenste) natuurwaarden en die van de aangrenzende gebieden van het bos.

Handhaving

De boswachter ziet toe op het loslopen van honden waar dit niet is toegestaan en kan verbaliserend optreden.

Hondenlosloopgebied

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.