Monumenten - Kasteel Huis Bergh
17003
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17003,page-child,parent-pageid-15643,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOMELANDGOED EN OMGEVING > MONUMENTEN

Monumenten van Huis Bergh

Naast het kasteel met omgeving is de Stichting Huis Bergh eigenaar van 22 Rijksmonumenten, waaronder een archeologisch monument, een tuin- en parkaanleg. Daarnaast bezit Huis Bergh 3 gemeentelijke monumenten en een aantal woningen zonder status maar die wel beeldbepalend zijn . Bij de monumenten zijn twee molens: de Zeddammer molen behoort tot de top 100 monumenten van Nederland en is de oudste molen van West-Europa.

logo-monumentenportaal

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Motte Montferland

Motte Montferland

Motte Montferland is de grootste motteversterking van Nederland.

Het archeologisch monument de Motte Montferland is de grootste motteversterking van Nederland is en behoort tot de belangrijkste van Noordwest-Europa. Een motte is een door mensenhanden gemaakte aarden heuvel in het landschap met daarop houten bouwwerken. Een motte had als doel om de vijand aan te zien komen en het land te verdedigen.

Overige monumenten

Rondom het kasteel bevindt zich het merendeel van de monumenten waardoor het kasteel met omgeving een ensemble wordt van de late middeleeuwen. Naast het kasteel is  het 15e eeuws Muntgebouw, waar ooit veel bedrijvigheid heerste en geld werd gemaakt. Het is de enige overgebleven particuliere muntwerkplaats in Nederland.

Boetzelaersborg

BoetselaerGrenzend aan het Muntgebouw bevinden zich een aantal woonhuizen en wachttorentjes. Een bijzonder woonhuis in de rij is “de Oude Weem”, een 16e eeuws woonhuis, dat voor de reformatie als Pastorie in gebruik was. Achter het kasteel bevindt zich grenzend aan de kasteeltuinen “de Kaatsbaan”. In 1560 liet graaf Willem van den Bergh buiten de wal een overdekte kaatsbaan aanleggen in een langgerekt gebouw van dertig meter.

Het kaatsspel werd veel beoefend aan het Hof te Brussel, waar Willem IV van den Bergh en Willen van Oranje hun opvoeding kregen. Nu zijn er vier woningen in gevestigd. In 1550 werd net buiten de poort een kasteeltje gebouwd “De Boetzelaersborg” voor Deam en Hector van den Bergh. Dit waren twee bastaardzonen van Willem III van den Bergh. Een gedenksteen in de muur herinnert hier nog aan.

Muntwalwoningen 's-Heerenbergh

De muntwalwoningen in ‘s-Heerenberg.

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.