Monumenten - Kasteel Huis Bergh
17003
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17003,page-child,parent-pageid-15643,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOMELANDGOED EN OMGEVING > MONUMENTEN

Monumenten van Huis Bergh

Naast het kasteel met omgeving is de Stichting Huis Bergh eigenaar van 25 Rijksmonumenten, waaronder een archeologisch monument, een tuin- en parkaanleg. Daarnaast bezit Huis Bergh 4 gemeentelijke monumenten en een aantal woningen zonder status maar die wel beeldbepalend zijn . Bij de monumenten zijn twee molens: de Zeddammer molen behoort tot de top 100 monumenten van Nederland en is de oudste molen van West-Europa.

logo-monumentenportaal
huis-bergh-drone

Kasteel Huis Bergh verwerft POM-status

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) heeft Stichting Huis Bergh aangewezen als professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM). De stichting beheert 25 rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten. Tot deze monumenten behoren, naast het middeleeuwse kasteelcomplex, ook de ‘groene- en archeologische’ monumenten zoals de Motte Montferland, de Zwarte Molen en het Parkbos De Plantage.

Heidi van Limburg Stirum, directeur Stichting Huis Bergh: “De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de verbetering van de onderhoudsstaat van onze monumenten. Ik ben blij dat deze inspanningen gezien en gehonoreerd zijn. Het is een enorme pluim op de hoed van mijn voorgangster Marijke Brouwer en onze gebouwenbeheerder Abko Zweverink”.

Uit het advies van de Raad van Cultuur aan de Minister: ‘De aanvragers hebben zichtbaar veel tijd en moeite in hun aanvragen gestoken en de raad spreekt zijn waardering uit over de getoonde ambitie en inzet. De raad geeft een positief advies over de aanvragen van Stichting Monumenten Bezit en Stichting tot Instandhouding der Goederen en Rechten van het Huis Bergh. Laatstgenoemde diende eerder aanvragen in en heeft zich dusdanig positief ontwikkeld dat zij naar de mening van de raad nu voldoet aan de criteria die de POM-status aan haar stelt.’

Met de aanwijzing van Stichting Huis Bergh en Stichting Monumentenbezit komt het aantal monumentenorganisaties dat de POM-status bezit op 29.

Motte Montferland

Motte Montferland

Motte Montferland is de grootste motteversterking van Nederland.

Het archeologisch monument de Motte Montferland is de grootste motteversterking van Nederland is en behoort tot de belangrijkste van Noordwest-Europa. Een motte is een door mensenhanden gemaakte aarden heuvel in het landschap met daarop houten bouwwerken. Een motte had als doel om de vijand aan te zien komen en het land te verdedigen.

Overige monumenten

Rondom het kasteel bevindt zich het merendeel van de monumenten waardoor het kasteel met omgeving een ensemble wordt van de late middeleeuwen. Naast het kasteel is  het 15e eeuws Muntgebouw, waar ooit veel bedrijvigheid heerste en geld werd gemaakt. Het is de enige overgebleven particuliere muntwerkplaats in Nederland.

Kaatsbaan

Grenzend aan het Muntgebouw bevinden zich een aantal woonhuizen en wachttorentjes. Een bijzonder woonhuis in de rij is “de Oude Weem”, een 16e eeuws woonhuis, dat voor de reformatie als Pastorie in gebruik was. Achter het kasteel bevindt zich grenzend aan de kasteeltuinen “de Kaatsbaan”. In 1560 liet graaf Willem van den Bergh buiten de wal een overdekte kaatsbaan aanleggen in een langgerekt gebouw van dertig meter.

Het kaatsspel werd veel beoefend aan het Hof te Brussel, waar Willem IV van den Bergh en Willen van Oranje hun opvoeding kregen. Nu zijn er vier woningen in gevestigd. In 1550 werd net buiten de poort een kasteeltje gebouwd “De Boetzelaersborg” voor Deam en Hector van den Bergh. Dit waren twee bastaardzonen van Willem III van den Bergh. Een gedenksteen in de muur herinnert hier nog aan.

Muntwalwoningen 's-Heerenbergh

De muntwalwoningen in ‘s-Heerenberg.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

Stichting Huis Bergh is een professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM).  Het bezit omvat: ca. 540 ha aan cultuurgrond, bos en natuurgebied, in totaal 26 gebouwen waaronder 19 rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten, 3 groene en 2 archeologische rijksmonumenten.