Berghs Muntmeesterhuis - Kasteel Huis Bergh
15630
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15630,page-parent,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > MUNTMEESTERHUIS

Berghs Muntmeesterhuis

Van 1 oktober 2023 tot en met 1 april 2025 is het kasteel gesloten voor publiek. Op aanvraag is deze activiteit beschikbaar. Bekijk voor een bezoek, goed de website. De aan de achterkant van het kasteel gelegen Plantage blijft toegankelijk voor bezoekers.

De graven Van den Bergh hadden muntbedrijven op of bij hun kastelen in ‘s-Heerenberg, Hedel en Stevensweert. De muntslag, die op middeleeuwse privileges was gebaseerd, bloeide vooral in de 16e eeuw. In het Berghs muntmeesterhuis en Hedel is gemunt tot ca. 1580, in Stevensweert tot 1632. Daarna werden particuliere muntbedrijven niet meer getolereerd door de staat.

Op veler verzoek is de Oude Grafelijke Munt heropend. Bezoekers kunnen zelf een munt slaan. Dit gebeurt onder leiding van de muntmeester. Entree is € 5,- euro exclusief eventuele muntverkoop.

In de maanden april t/m oktober elke zondag om 14.00  en 15.30 uur.
In de maand september ook elke donderdag om 14.00 en 15.30 uur.

In de maand oktober zaterdag en zondag om 13.00, 14.30 en 15.30 uur.

Duur: 45 minuten.

muntmeester_250x250

Berghse Munt

Activiteit 1 april 2024 weer beschikbaar

Een bezoek aan het imposante kasteel Huis Bergh wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de Munt, het toenmalige Berghs muntmeesterhuis. Onder leiding van de muntmeester kunnen bezoekers zelf munten slaan.

Groepen kunnen het hele jaar door op afspraak een bezoek brengen aan de munt eventueel in combinatie met kasteelbezoek. Voor individuele bezoekers zijn er openingstijden van munt en kasteel op gezette tijden.

Kosten

Muntslag voor individuele bezoekers op gezette tijden tijdens openingstijden kasteel: € 5,-
De kosten per groep van 20 personen bedraagt € 100,-. Grotere groepen worden gesplitst. Per groep mag er een gratis messing munt worden geslagen.

Deze bedragen zijn exclusief eventuele muntenverkoop.

Messing: € 2,00 (handslag)
Tin: € 3,00 (schroefpers)
Zilver: € 10,00 (schroefpers)

Geschiedenis Muntgebouw

muntmeester-200x200In 1346 verleende Bisschop Walmarus van Keulen aan Adam van den Bergh het recht om munten te slaan in ’s-Heerenberg. Aanvankelijk was de Munt gevestigd bij de Oldste Poort nabij de huidige bibliotheek van ’s-Heerenberg. Waarschijnlijk rond 1470 is de muntfabriek verplaatst naar het huidige Muntgebouw, binnen de stadsmuur. In de loop der jaren hebben er veel verbouwingen en restauraties plaatsgevonden. In 1577 werd het bouwvallige gebouw hersteld door muntmeester Clemens van Eembrugge. Het is toen nog tot 1582 als muntwerkplaats in gebruik geweest, maar het deed daarnaast ook al dienst als woonhuis. In het begin van de achttiende eeuw heeft het gebouw nog een tijd dienst gedaan als gruttenmolen, maar al gauw werd het alleen nog voor bewoning gebruikt en veranderde het pand regelmatig van eigenaar.

In 1928, toen het in twee aparte delen bewoond door Kniest en Mina Wennekes, stond het op de lijst om onbewoonbaar verklaard te worden. Mina Wennekes, ook wel genoemd Mina van de Munt of Mina met de katten, heeft er nog gewoond tot na de Tweede Wereldoorlog.

In de twintigste eeuw werd de Munt in twee fasen teruggekocht door Huis Bergh. Na een uitgebreide restauratie tussen 1968 en 1976 is het Muntgebouw in gebruik als huisvesting voor het archief en de bibliotheek. In de kelder is een muntwerkplaats ingericht waar bezoekers van Huis Bergh nog gebruik van kunnen maken. In het kasteel, in de muntenkamer, bevind zich een verzameling gouden, zilveren en koperen Berghse munten.

Het muntrecht van Bergh

(1320-1634)

De heren en graven van den Bergh hebben muntbedrijven gehad op of bij hun kastelen. Van de voormalige muntplaatsen bestaat alleen de ’s-Heerenbergse nog.

De muntslag heeft vooral in de 16eeeuw een grote bloei gekend. In heel Europa is er dan een sterke groei van het geldwezen. De zilvermijnen in Midden Europa produceerden meer dan voorheen en vanuit Zuid-Amerika werd op grote schaal zilver ingevoerd. Om misbruiken te voorkomen, maar nog meer om zelf van de winst te profiteren, ontstond er bij de overheid een sterke behoefte aan controle op en centralisatie van het muntwezen.

munt -200x200Dit maakte dat er al snel geen plaats meer was voor de particuliere munthuizen. Het ligt voor de hand dat de muntgerechtigde heren zich zo lang mogelijk tegen de nieuwe voorschriften verzet hebben. Uiteindelijk hebben de strenge voorschriften van de overheid ook geleid tot sluiting van de Berghse munthuizen.

Welvaart aan verhalen en geschiedenis

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie en de bijzondere kunstverzameling van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in onze audiotour door het kasteel.

Zilveren Munt

Praktische Informatie

Huis Bergh is toegankelijk voor minder validen. Er zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen aan het begin van de oprit naar het kasteel. De eerste verdieping is toegankelijk per traplift. Let wel: de toren is alleen toegankelijk per trap.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.