Berghs Muntmeesterhuis - Kasteel Huis Bergh
15630
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15630,page-parent,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > MUNTMEESTERHUIS

Berghs Muntmeesterhuis

Het kasteel is gesloten voor publiek. Vanaf 31 maart zijn er buitenkasteelse activiteiten. Op aanvraag is deze activiteit beschikbaar. De aan de achterkant van het kasteel gelegen Plantage blijft toegankelijk voor bezoekers.

Bekijk voor een bezoek, goed de website.

De graven Van den Bergh hadden muntbedrijven op of bij hun kastelen in ‘s-Heerenberg, Hedel en Stevensweert. De muntslag, die op middeleeuwse privileges was gebaseerd, bloeide vooral in de 16e eeuw. In het Berghs muntmeesterhuis en Hedel is gemunt tot ca. 1580, in Stevensweert tot 1632. Daarna werden particuliere muntbedrijven niet meer getolereerd door de staat.

Vanaf 31 maart 2024 hebben bezoekers de mogelijkheid om op vaste tijdstippen onder begeleiding van de muntmeester zelf een munt te slaan. Muntdemonstraties kunnen het hele jaar door worden geboekt voor groepen.

De graven Van den Bergh hadden muntbedrijven op of bij hun kastelen in ‘s-Heerenberg, Hedel en Stevensweert. De muntslag, gebaseerd op middeleeuwse privileges, beleefde vooral in de 16e eeuw zijn hoogtepunt. In het Berghs muntmeesterhuis en Hedel werd gemunt tot ongeveer 1580, terwijl in Stevensweert de muntslag doorging tot 1632. Daarna werden particuliere muntbedrijven niet langer getolereerd door de staat.

 

Het tarief bedraagt € 5,00 voor alle bezoekers vanaf 4 jaar. De museumkaart is geldig voor deze activiteit. De kosten per groep van 20 personen zijn € 100,- exclusief eventuele muntenverkoop. Grotere groepen worden gesplitst. Duur: 45 minuten.

Messing: € 2,00 (handslag)

Tin: € 3,00 (schroefpers)

Zilver: € 10,00 (schroefpers)

Kaartverkoop is beschikbaar zowel online als op het informatiepunt op de voorburcht onder de poort. Het informatiepunt is op donderdag, zaterdag en zondag geopend van 12.30 tot 16.30 uur.

muntmeester_250x250

Geschiedenis Muntgebouw

muntmeester-200x200In 1346 verleende Bisschop Walmarus van Keulen aan Adam van den Bergh het recht om munten te slaan in ’s-Heerenberg. Aanvankelijk was de Munt gevestigd bij de Oldste Poort nabij de huidige bibliotheek van ’s-Heerenberg. Waarschijnlijk rond 1470 is de muntfabriek verplaatst naar het huidige Muntgebouw, binnen de stadsmuur. In de loop der jaren hebben er veel verbouwingen en restauraties plaatsgevonden. In 1577 werd het bouwvallige gebouw hersteld door muntmeester Clemens van Eembrugge. Het is toen nog tot 1582 als muntwerkplaats in gebruik geweest, maar het deed daarnaast ook al dienst als woonhuis. In het begin van de achttiende eeuw heeft het gebouw nog een tijd dienst gedaan als gruttenmolen, maar al gauw werd het alleen nog voor bewoning gebruikt en veranderde het pand regelmatig van eigenaar.

In 1928, toen het in twee aparte delen bewoond door Kniest en Mina Wennekes, stond het op de lijst om onbewoonbaar verklaard te worden. Mina Wennekes, ook wel genoemd Mina van de Munt of Mina met de katten, heeft er nog gewoond tot na de Tweede Wereldoorlog.

In de twintigste eeuw werd de Munt in twee fasen teruggekocht door Huis Bergh. Na een uitgebreide restauratie tussen 1968 en 1976 is het Muntgebouw in gebruik als huisvesting voor het archief en de bibliotheek. In de kelder is een muntwerkplaats ingericht waar bezoekers van Huis Bergh nog gebruik van kunnen maken. In het kasteel, in de muntenkamer, bevind zich een verzameling gouden, zilveren en koperen Berghse munten.

Het muntrecht van Bergh

(1320-1634)

De heren en graven van den Bergh hebben muntbedrijven gehad op of bij hun kastelen. Van de voormalige muntplaatsen bestaat alleen de ’s-Heerenbergse nog.

De muntslag heeft vooral in de 16eeeuw een grote bloei gekend. In heel Europa is er dan een sterke groei van het geldwezen. De zilvermijnen in Midden Europa produceerden meer dan voorheen en vanuit Zuid-Amerika werd op grote schaal zilver ingevoerd. Om misbruiken te voorkomen, maar nog meer om zelf van de winst te profiteren, ontstond er bij de overheid een sterke behoefte aan controle op en centralisatie van het muntwezen.

munt -200x200Dit maakte dat er al snel geen plaats meer was voor de particuliere munthuizen. Het ligt voor de hand dat de muntgerechtigde heren zich zo lang mogelijk tegen de nieuwe voorschriften verzet hebben. Uiteindelijk hebben de strenge voorschriften van de overheid ook geleid tot sluiting van de Berghse munthuizen.

Welvaart aan verhalen en geschiedenis

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie en de bijzondere kunstverzameling van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in onze audiotour door het kasteel.

Zilveren Munt

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

KASTEEL EN LANDGOED HUIS BERGH

Stichting Huis Bergh is een professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM).  Het bezit omvat: ca. 540 ha aan cultuurgrond, bos en natuurgebied, in totaal 26 gebouwen waaronder 19 rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten, 3 groene en 2 archeologische rijksmonumenten.

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.