Collectie - Kasteel Huis Bergh
15502
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15502,page-parent,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > COLLECTIE

Collectie

In 1912 kocht Jan Herman van Heek, een textielfabrikant uit Enschede het kasteel met bij behorende bezittingen. Hij bracht een belangrijke kunstverzameling bijeen die uniek is voor Nederland en richtte daar zijn kasteel mee in. Hij ging er zelf met ook met zijn vrouw en kinderen wonen. Tot zijn verzameling behoort o.a. een bijzondere verzameling vroege Italiaanse schilderijen, middeleeuwse handgeschreven boeken met miniaturen en schitterend penwerk. portretten van vroegere bewoners. De 15e en 16e eeuwse portrettengalerij is uniek voor Nederland. In de middeleeuwse toren is een wapenkamer en een muntenkamer.

De kunstverzameling van Kasteel Huis Bergh

De kunstverzameling van Kasteel Huis Bergh is vrijwel volledig door Jan Herman van Heek bijeengebracht, vanaf ca. 1915 tot zijn dood in 1957. De verzamelaar was zelf een getalenteerd tekenaar. Aanvankelijk ging zijn belangstelling voornamelijk uit naar de kunst en cultuur van Griekenland en het Romeinse Rijk en in latere tijd heeft hij belangstelling voor het middeleeuwse gedachtegoed en de middeleeuwse kunst opgevat.

Zijn verzameling geeft een zeer goede indruk van wat er in de middeleeuwen in onze noordelijke streken en in Duitsland en Italië aan kunstvoorwerpen is geproduceerd. In wezen concentreert deze verzameling zich om twee deelcollecties: ruim twintig op paneel geschilderde werken van vroege (14e-15e-eeuws) Italiaanse meesters en drieënzeventig handgeschreven  boeken en tweeënzeventig losse handschriftbladen. Ook de beeldhouwkunst, meubelkunst en de kunstnijverheid zijn ruimschoots in deze collectie vertegenwoordigd.

Maria Magdalena - inv.nr. 285

De kunstverzameling van Kasteel Huis Bergh is een typisch voorbeeld van een particuliere verzameling middeleeuwse kunst uit het eerste kwartaal van de 20e eeuw: vrijwel alle disciplines zijn er in vertegenwoordigd. Werk van hoge kunstzinnige kwaliteit wordt er afgewisseld met producten van eenvoudige volkskunst. Een belangrijk deel van het kunstbezit wordt geëxposeerd in de Antoniuszaal, de Italiaanse kamer en de troonzaal van het kasteel. Daarnaast organiseert Kasteel Huis Bergh elk jaar een tijdelijke tentoonstelling rond een bepaald thema, met als uitgangspunt haar eigen collectie.

Collectie Gelderland

Kasteel Huis Bergh is aangesloten bij Collectie Gelderland. Dit betekent dat -naast de objecten die u op deze website kunt vinden- het grootste deel van de collectie digitaal ontsloten is op het internet.

Over Kasteel Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg, beleeft een overweldigende ervaring. Het kasteel was ooit het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh en is tegenwoordig ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.