Welkom

Welkom bij Kasteel Huis Bergh

Een van de grootste waterburchten van Nederland. Met internationaal befaamde laat-middeleeuwse kunstverzameling, munt-, en wapenkamer.

Sneak Preview

Kracht van Kronieken

Het bijzondere Berghse kroniekenhandschrift staat centraal in de tentoonstelling Kracht van Kronieken.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Huis Bergh gaat terug tot de 12e eeuw.

Feesten

Feesten

Feesten, overnachten en heerlijk genieten in een prachtige omgeving.

We zijn weer open vanaf  9 juni!

Kasteel Huis Bergh is vanaf 9 juni weer geopend.

Om de drukte te spreiden en de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen, moet iedereen (ook als u b.v. een museumkaart heeft) vooraf via deze website een kaartje met datum en starttijd reserveren. Let op: max. 4 personen per gezelschap.

Huis Bergh treft maatregelen om te zorgen voor een veilig en aangenaam bezoek in de anderhalve meter samenleving. Alle gasten moeten zich houden aan de ‘spelregels’ die voor alle musea gelden en die op diverse plekken voor en tijdens het bezoek terug te vinden zijn. Lees de regels voor bezoekers alvast goed door voor je komst.

kinderen preview

Kinderen

Ridder of jonkvrouw worden op je verjaardag? Klik hier voor meer informatie over kinder- en schoolactiviteiten.

trouwen huis bergh

Trouwen

Beleef de mooiste dag van uw leven op het meest sprookjesachtige kasteel van Nederland: een dag om nooit te vergeten.

overnachten preview

Overnachten

Ooit sliepen er koningen, hertogen en vele andere prominenten. Nu is vorstelijk overnachten binnen ieders bereik.

zakelijk preview

Zakelijk

Het kasteel is een perfecte locatie om relaties en klanten te ontvangen, te midden van de prachtige kunstcollecties.

KASTEEL HUIS BERGH

Kasteel Huis Bergh is een van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 12e eeuw. Het kasteel is de ideale locatie voor een avontuurlijk feest of een gezellig zakelijk samenzijn. Vroeger een machtige vesting in woelige tijden, tegenwoordig een sfeervolle trouwlocatie voor het hoogtepunt van uw leven. Het kasteel ontleende zijn defensieve kracht aan de gracht die het gebouw omringt. In de directe omgeving van het kasteel bevindt zich De Plantage (een 18e-eeuws parkbos).

logo 75 jaar HB

Van Heek heeft kasteel, landgoed en kunstverzameling in 1946 in een stichting ondergebracht en zo aan de gemeenschap nagelaten.

Museumkaart bestellen
Tentoonstelling 2020 preview

Liefde voor de middeleeuwen

De Collectie Mengelberg op Huis Bergh
13 juni 2020 – 27 juni 2021

Op 14 mei 1920 arriveerde op Huis Bergh in ’s-Heerenberg de Collectie Mengelberg: 175 schilderijen, beeldhouwwerken en zilveren voorwerpen. De collectie was door kasteelheer J.H. van Heek in november 1919 gekocht van de erven van Friedrich Wilhelm Mengelberg in Utrecht, bekend om zijn rijk gedecoreerde interieurs van katholieke kerken.
Over de lotgevallen van de Collectie Mengelberg gaat de tentoonstelling Liefde voor de Middeleeuwen.

Kracht van Kronieken

Sneak Preview
t\m 27 juni 2021

12 Middelnederlandse kronieken in één middeleeuwse band, dat is bijzonder. In bezit van Kasteel Huis Bergh bevindt zich een imposante bundel.  Voorafgaand aan de teksten staat het wapen van Bergh. Het lijkt een eigendomsnotitie. De tekening is gelijktijdig aan de andere illustraties, en daarmee aan de productie van de totale bundel in 1460-65. Dit betekent dat Willem II van den Bergh (1404-1465) waarschijnlijk de eerste eigenaar was. Misschien was hij zelfs de opdrachtgever…

Nieuwsbrief Kasteel Huis Bergh

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Kasteel Huis Bergh voor de laatste actualiteiten.

  HISTORIE

  Kasteel Huis Bergh is een kasteel dat zijn defensieve kracht ontleent aan de gracht die het gebouw omringt. De directe omgeving van het kasteel was in de vroege Middeleeuwen een moerasgebied.

  MUSEUMWINKEL

  De museumwinkel zit in onderin de donjon op de hoofdburcht van het kasteel. Hier kunt u onder meer ansichtkaarten, boeken, speelgoed en streekproducten kopen.

  Kasteel Café Heeren Dubbel

  Het Kasteel Café Heeren Dubbel beschikt over een prachtig zonnig terras waar u heerlijk kan genieten van een hapje en een drankje. Ook is het mogelijk om uw feest op het terras te vieren.

  EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

  Laat de unieke kunstverzameling, ingerichte vertrekken en rijke verhalen van de vroegere bewoners u meenemen naar de middeleeuwen in kasteel Huis Bergh. 

  Met dank voor financiele bijdragen van: