Kinderen - Kasteel Huis Bergh
15496
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15496,page-parent,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Dagje weg met de kinderen

Je beleeft het op Kasteel Huis Bergh

Wil jij je wel eens een echte kasteelbewoner voelen? Dat kan op Kasteel Huis Bergh. Verkleed als middeleeuwse ridder of hofdame ga je met een gids het kasteel door voor een spannend verhaal over Kasteel Huis Bergh. Een stoer middeleeuws kasteel en een prachtige natuur eromheen: er is van alles te beleven bij Kasteel Huis Bergh! Ieder weekend en in de schoolvakanties zijn er speciaal voor kinderen hele leuke rondleidingen. Na de rondleiding kan je nog even een ijsje eten bij het Kasteel Café Heeren Dubbel. Kortom genoeg te beleven bij Kasteel Huis Bergh!

Wanneer is er Ridderslag?

Onder voorbehoud.

De Ridderslag is iedere zondagmiddag om 13.00 uur m.u.v. carnavalszondag, de herfstvakantie, tijdens Welkom bij de Sint en in de kerstvakantie.

U kunt hiervoor niet reserveren.

Kosten: € 8,50 p.p.

Wilt u ook een bijzonder kinderfeestje boeken?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Word Ridder of Jonkvrouw tijdens de Ridderslag!

Wil je weten wat je in de middeleeuwen moest doen om ridder of Hofdame te worden? Kom dan naar kasteel Kasteel Huis Bergh. Je gaat verkleed door het kasteel en voert daar allerlei opdrachten uit om vervolgens tot hofdame benoemd te worden of tot ridder geslagen te worden. Vervolgens krijg je een oorkonde mee naar huis. Maar daar moet je wel wat voor doen!

Van Page, Schildknaap tot Ridder

Hendrik illustratieWanneer een jongen in de Middeleeuwen 21 jaar werd, sloeg zijn heer hem tot ridder. Dit was het belangrijkste moment in zijn leven. Het omgorden van het zwaard ging met grote ceremonie gepaard en werd meestal geleid door een edelman. Op de vooravond voor de ridderslag nam de toekomstige ridder een ritueel bad om zich van alle zonden te zuiveren. Daarna legde hij zijn nieuwe zwaard en wapenrusting op het altaar van de kapel, waar hij de hele nacht bleef bidden.

De volgende ochtend, na de ochtendmis, werd hij in een fraai fluwelen gewaad gekleed. Hij kreeg zijn gouden sporen, zijn riddergordel en zijn zwaard.

Geknield aan de voeten van zijn heer herhaalde hij zijn ridderlijke voornemens: hij zou zich dapper en edelmoedig gedragen tegen zijn vrienden, verraders uit de weg te ruimen, het kwaad bestrijden, weduwen en wezen beschermen, zijn leenheer dienen en zijn religieuze plichten vervullen. Daarna werd hij tot ridder geslagen.

Van Meisje tot Hofdame

Maria Elisabeth illustratie Houd je van borduren, zingen en dansen en kun je je netjes gedragen? Dan was je in de middeleeuwen vast hofdame geworden.

Een meisje werd al jong betrokken bij de hofhouding. Ze moest leren borduren, kleding herstellen voor de gravin, leren musiceren, zingen, dansen en ook allerlei huishoudelijke karweitjes doen. Ook werden haar hoofse manieren geleerd. Dit zijn manieren hoe je met elkaar omgaat. Hoe groet je de gravin? Hoe loop je netjes? Maar ze deed natuurlijk ook kinderspelletjes. Uiteindelijk kon ze door de gravin worden benoemd als haar hofdame. Ze hoorde dan echt bij de hofhouding en vergezelde de gravin dag en nacht. Dit was een belangrijke taak.

Ridderslag als kinderfeestje

De Ridderslag is buiten het reguliere programma ook te boeken als kinderfeestje. Deze zijn het gehele jaar te reserveren m.u.v. de herfst- en kerstvakantie.

 

Kosten: € 7,50 p.p.*

*met een minimum van € 80,-
Kinderfeestjes zijn het gehele jaar te reserveren m.u.v. de herfst- en kerstvakantie.

ridderslag

Escape route

 

Red het verloren verhaal van Gelderland

Wil je weten wat je in de middeleeuwen moest doen om ridder of Hofdame te worden? Kom dan naar kasteel Kasteel Huis Bergh. Je gaat verkleed door het kasteel en voert daar allerlei opdrachten uit om vervolgens tot hofdame benoemd te worden of tot ridder geslagen te worden. Vervolgens krijg je een oorkonde mee naar huis. Maar daar moet je wel wat voor doen!

Let op!

Onder voorbehoud vanaf 1 juli beschikbaar

U kunt de escape route spelen tijdens openingstijden van het kasteel tenzij er bijzondere activiteiten in het kasteel zijn.
De escape route duurt ongeveer twee uur en vereist het gebruik van een smartphone met een QR-codescanner en toegang tot het internet.

De volgende ochtend, na de ochtendmis, werd hij in een fraai fluwelen gewaad gekleed. Hij kreeg zijn gouden sporen, zijn riddergordel en zijn zwaard.

Het verloren verhaal van Gelderland

Het Verloren Verhaal van Gelderland is een route die je in verschillende musea kunt spelen. Bij het spelen van dit spel red je de collectie van het museum. Dit doe je door met gezinsleden puzzels op te lossen en raadsels te ontrafelen, maar ook door het zoeken van topstukken in de collectie. De route staat garant voor een uitdagende zoektocht in en rond het museum. Spelenderwijs ga je op een uitdagende en leuke manier aan de slag met de Gelderse geschiedenis en de collectie van het museum.

De escape route duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor twee tot vijf deelnemers vanaf acht jaar en ouder. Er wordt geadviseerd om tenminste één volwassene onderdeel van de groep te laten zijn. Door de krachten van ouders en kinderen te bundelen, heb je de meeste kans om alle puzzels op te lossen.

 

Voor het oplossen van de puzzels is een smartphone met QR-scanner noodzakelijk. De prijs van de escape route bedraagt €10,- per team/gezin (dit is bovenop de reguliere toegangsprijs).

ESCAPE ROUTE

Escape route als kinderfeestje

Voor het oplossen van de puzzels is een smartphone met QR-scanner noodzakelijk.

 

 €10,- per team/gezin** (dit is bovenop de reguliere toegangsprijs).

 

Zomeractiviteit voor kinderen in het kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg

Kinderen kunnen de wapenkamer bezoeken

Een aanval op een kasteel duurde vaak meerdere dagen, en iedereen hielp mee. Ook bij de verdediging. Kom verkleed naar het kasteel en neem een kijkje in de wapenkamer van het kasteel.

Ga zelf aan de slag en leer van alles over het aanvallen en verdedigen van een kasteel. Kinderen laten zien wat ze kunnen en verdienen daarmee een mooi diploma.

Let op!

Wanneer kun je de wapenkamer bezoeken? Elke woensdag en zondagmiddag in juli en augustus tussen 13.00 en 16.00 uur.

Let op!: Op zondag 4 juli is er geen programma.

Wel van tevoren een kaartje reserveren.

Geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar oud.

Codekrakers als kinderfeestje

Voor het oplossen van de puzzels is een smartphone met QR-scanner noodzakelijk.

 

 €10,- per team/gezin** (dit is bovenop de reguliere toegangsprijs).

ESCAPE ROUTE

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, zodat ze het zojuist geleerde kunnen toepassen. Ze leren op deze manier te luisteren naar elkaar en elkaars mening te respecteren. De woordenschat wordt uitgebreid en ze leren hun eigen plaats in de maatschappij in te schatten.

Overige Activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder kinderfeestje vieren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.