Archief Huis Bergh - Kasteel Huis Bergh
18348
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18348,page-parent,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > ARCHIEF

Archief Huis Bergh

Huisarchief Bergh, rijk en compleet

Vanaf 1450 is het archief opmerkelijk compleet. Een paar duizend perkamenten oorkonden getuigen onder meer van de rechten die de eigenaren van Huis Bergh genoten (o.a. muntrecht). In brieven en kopieboeken en rekeningen is te lezen hoe de heren van Bergh hun relaties onderhielden, hoe zij politiek bedreven en hoe zij hun vele bezittingen (grondgebieden, bossen, kastelen, huizen, pachtboerderijen en molens) beheerden, hoe zij hun gebieden bestuurden en hoe zij er recht spraken.

Het archief toont hoe zij zich als bannerheren in het Gelderse gebied lieten gelden en hoe zij de omgeving beheersten en dat zij ook een rol speelden in de nationale geschiedenis.

Archiefstuk 1227 Huis Bergh

Doorzoek nu zelf het archief

Tegenwoordig is het archief online doorzoekbaar

Archiefinventaris op het web

Het oud-archief dat de periode 1227-1840 betreft, heeft een omvang van 180 strekkende meter en is door middel van een archiefinventaris (een systematisch ingedeelde beschrijving van alle bestanddelen) toegankelijk gemaakt. Deze inventaris is digitaal doorzoekbaar en in december 2010 aan deze website toegevoegd. In de uitgebreide inleiding op deze inventaris is ook de geschiedenis van kasteel Bergh en de bewoners beschreven. Ook worden alle (vroegere) bezittingen van Bergh daarin besproken.

Van alle kaarten zijn afbeeldingen (scans) aan de beschrijvingen gekoppeld. De kaarten in het oud-archief zijn dus op deze website via de archiefbeschrijvingen te raadplegen. In de nabije toekomst zullen ook scans van andere archiefstukken en transcripties (afschriften) aan de beschrijvingen worden toegevoegd. Via het zoekmasker is de gehele inventaris doorzoekbaar. Wel dient bij het zoeken rekening gehouden te worden met mogelijke vroegere schrijfwijzen.
De inventaris is een letterlijke overname van de in 1932 in druk verschenen archiefbeschrijving.

Ook latere toevoegingen als regesten (korte samenvattingen van akten (4103) en brieven (8264) en het supplement met de beschrijvingen van latere aanvullingen zijn in de webinventaris opgenomen.

Onderzoek

Het archief van Huis Bergh wordt, om het nog beter te kunnen bewaren voor de toekomst, gedigitaliseerd. Gedeelten van het archief zijn daarom al doorzoekbaar op deze website. De digitalisering van het rijke archief van Huis Bergh is mogelijk geworden door een financiële bijdrage van de BankGiroLoterij.

Het huisarchief dat bij kasteel Bergh bewaard wordt, wordt beheerd door het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers (tel. 0314-787078, www.ecal.nu) via deze instelling kunnen inlichtingen worden ingewonnen over de mogelijkheden van archiefonderzoek in het huisarchief.

Welvaart aan verhalen en geschiedenis

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in onze audiotour door het kasteel.

Geschiedenis

Kasteel Huis Bergh is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. De verschillende heren en graven Van den Bergh hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het gebied en sommigen hebben zelfs op landelijk niveau geschiedenis geschreven.

KASTEEL EN LANDGOED HUIS BERGH

Stichting Huis Bergh is een Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Het bezit omvat ca. 540 ha aan cultuurgrond, bos en natuurgebied, in totaal 26 gebouwen waaronder 19 rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten, 3 groene en 2 archeologische rijksmonumenten.