Geschiedenis - Kasteel Huis Bergh
15622
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15622,page-parent,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > GESCHIEDENIS

Geschiedenis

Huis Bergh is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. De verschillende heren en graven Van den Bergh hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het gebied en sommigen hebben zelfs op landelijk niveau geschiedenis geschreven. In de Tachtigjarige Oorlog werd een belangrijke stempel gedrukt op de Berghse geschiedenis door Willem IV graaf Van den Bergh.

Een blik terug in de tijd

Bewogen bouwgeschiedenis en beroemde bewoners

hendrik_bergh_200x200Het kasteel werd gebouwd door de heren van Bergh. De herkomst van dit geslacht is onzeker. Aangezien de tufstenen toren, die voorafgaand aan het kasteel Bergh op dezelfde plek werd gebouwd, uit ongeveer 1300 stamde, zou men kunnen aannemen dat Henrick van den Bergh een begin heeft gemaakt met de bouw van het stamslot van de familie Van den Bergh. Henrick zal ter plaatse een moerasgebied hebben aangetroffen met hier en daar gedeelten met een wat steviger ondergrond.

In 1712 is Huis Bergh en alles wat daartoe behoorde door vererving in het bezit gekomen van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. De leden van dit geslacht hebben weinig op Huis Bergh verbleven. Het kasteel werd aan verschillende particulieren en instellingen verhuurd en het dreigde in verval te geraken.

Uiteindelijk is het tij ten goede gekeerd: het Berghse bezit werd eigendom van J.H. van Heek, textielfabrikant in Enschede, die het in 1912 kocht en onmiddellijk aan de slag ging om het kasteel weer in oude glorie te herstellen. In de daarop volgende jaren begon de heer Van Heek met de aanleg van een prachtige verzameling middeleeuwse kunst die hij in Huis Bergh onderbracht.

Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh is gelegen in de stad ’s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Huis Bergh is gelegen in het stroomgebied van de Rijn bij een bodemopstuwing uit de ijstijd. Waarschijnlijk is men in het begin van de 13e eeuw met de bouw van het kasteel begonnen.

Het kasteel Huis Bergh kent een bewogen bouwgeschiedenis. Sinds de 12e eeuw is het kasteel al vele malen van uiterlijk veranderd en hebben er talloze addities plaatsgevonden. Ook is het al twee keer afgebrand geweest, waarvan de laatste keer nog vrij recent: in 1939.

Mijn Gelderland

Kasteel en Land

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Jan van Heek: Een kasteelheer en zijn land’ in 2012/2013 zijn de verhalen over Kasteel Huis Bergh en de directe omgeving voor verschillende toepassingen geschikt gemaakt.  Ze zijn onderweg te beleven met een smartphone, via de website mijnGelderland.

De route is geen uitgezette wandeling maar een bundeling van verhalen die zeer geschikt zijn op locatie te beleven met de website mijngelderland.nl/routes/huis-bergh op je smartphone!. U kunt vrij rondlopen en genieten van de verhalen over de geschiedenis van het kasteel en plekken in de omgeving van het kasteel.

Bouwhistorie

Bekijk ter plekke de verhalen over de bouwhistorie van het kasteel. Al rondlopend krijgt u informatie over de kasteelgevels, de ramen van het kasteel en de kapel.

Landgoed en Zeddam

Loopt u via de kasteeltuin in de richting van Zeddam, dan beleeft u onderweg de verhalen over de zichtlaan naar het parkbos de Plantage, het Sterrebos en de motte Montferland. Zoek tussen ’s-Heerenberg en Zeddam naar de Galgenberg, lees over de klappersteenkuilen en bekijk in Zeddam de Torenmolen.Loopt u via de kasteeltuin in de richting van Zeddam, dan beleeft u onderweg de verhalen over de zichtlaan naar het parkbos de Plantage, het Sterrebos en de motte Montferland. Zoek tussen ’s-Heerenberg en Zeddam naar de Galgenberg, lees over de klappersteenkuilen en bekijk in Zeddam de Torenmolen.

Rondom het kasteel

Ook rondom het kasteel vindt u in de route nog verhalen over interessante plekken. Bekijk bijvoorbeeld de verhalen over de Muntwalwoningen, de Hondenhut en het Muntgebouw op de Muntwal. En loop verder door de mooie stad ‘s-Heerenberg. Zoek ze maar op: In den Swaen, het Van Esserenhuis, de synagoge en de Boetselaersborg.

Deze route is gemaakt in samenwerking met Erfgoed Gelderland. Meer informatie over deze en andere routes is dan ook te vinden op de website van Mijn Gelderland.

WAARSCHUWING – Blijf goed opletten op het verkeer! Met het bezoek aan de website mijnGelderland maakt u gebruik van internet. Afhankelijk van uw abonnement kunnen hier kosten aan verbonden zijn.