Bewoners - Kasteel Huis Bergh
15690
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15690,page-parent,page-child,parent-pageid-15622,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > GESCHIEDENIS > BEWONERS

Bewoners van Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. De verschillende heren en graven Van den Bergh hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het gebied en sommigen hebben zelfs op landelijk niveau geschiedenis geschreven. In de Tachtigjarige Oorlog werd een belangrijke stempel gedrukt op de Berghse geschiedenis door Willem IV graaf Van den Bergh.

Oswald II van den Bergh

Oswald II van den Bergh

(1508-1546)

Graaf Oswald was bij het overlijden van zijn vader pas 3 jaar oud. Aanvankelijk stond hij onder voogdij van zijn moeder, maar na haar tweede huwelijk werd zijn tante Anna van den Bergh, gravin van Moers-Sarwerden, tot voogdes benoemd en ook als zodanig in 1515 door de Gelderse hertog erkend.

Willem IV van den Bergh

Willem IV van den Bergh

(1537-1586)

Met graaf Willem van den Bergh betreden wij de roerige periode van de Tachtigjarige Oorlog die een belangrijk stempel op de Berghse geschiedenis zou drukken. In 1546 stierven zijn ouders.

Herman van den Bergh

Herman van den Bergh

(1558-1611)

Herman van den Bergh is in 1584 samen met zijn vader en zijn broers overgegaan naar Spaanse zijde. Tevoren had hij een kortstondige militaire carrière gemaakt in Staatse dienst als ritmeester en als garnizoenscommandant te ’s-Heerenberg en Doetinchem. In Spaanse dienst zou zijn ster snel rijzen en in 1593 werd hij tot stadhouder van Spaans Gelre benoemd.

Hendrik van den Bergh

Hendrik van den Bergh

(1573-1638)

Hendrik van den Bergh was de achtste zoon van graaf Willem en Maria van Nassau. Hij was te jong om een actief aandeel te hebben in de beslissing van zijn vader over te gaan naar Spaanse zijde. Als veldheer in Spaanse dienst zou hij echter een indrukwekkende carrière hebben.

Albert II van den Bergh

Albert II van den Bergh

(1607-1656)

Graaf Albert was de oudste zoon van Frederik van den Bergh en Françoise de Ravenel. Al toen de kinderen nog heel jong waren, was door de wederzijdse ouders beslist dat hij zou trouwen met zijn nichtje Maria Elisabeth Clara van den Bergh.

Oswald III van den Bergh

Graaf Oswald III van den Bergh

(1646-1712)

Oswald was de jongere broer van Frederik Frans en trad na de vroege dood van zijn broer in diens rechten. In 1674 – hij was toen 28 jaar oud – nam hij formeel bezit van het graafschap Bergh. De financiële positie van de familie was door de vele processen van de ouders niet benijdenswaard.

Franz Wilhelm van den Bergh

Franz Wilhelm van den Bergh

(1704-1737)

Bij het overlijden van zijn oudoom en erflater Oswald III van den Bergh was de nieuwe graaf Franz Wilhelm pas 7 ½ jaar oud. In het jaar van de dood van Oswald III kwam Franz Wilhelm naar Huis Bergh en werd daar met grote vreugde ontvangen.

Johan Baptist van den Bergh

Johan Baptist van den Bergh

(1728-1781)

Johan Baptist was de laatste graaf Van den Bergh die in Bergh resideerde, al verbleef hij meestal in Boxmeer. Hij stierf kinderloos en was sinds 1757 gedetineerd wegens verschijnselen van krankzinnigheid.

Jan van Heek

Jan Herman van Heek

(1873-1957)

Het was Jan Herman van Heek, industrieel uit Enschede, die het indrukwekkende kasteel Huis Bergh en de daarbij behorende bezittingen in 1912 verwierf.

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Verhalen over die rijke historie van Huis Bergh zijn te beluisteren in het kasteel met een audiotour.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.