Franz Wilhelm van den Bergh en Hohenzollern - Kasteel Huis Bergh
16694
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16694,page-child,parent-pageid-15690,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

HOME > GESCHIEDENIS > BEWONERS >FRANZ WILHELM

Franz Wilhelm van den Bergh en Hohenzollern

Franz Wilhelm van den Bergh

Franz Wilhelm van den Bergh

(1704-1737)

Bij het overlijden van zijn oudoom en erflater Oswald III van den Bergh was de nieuwe graaf Franz Wilhelm pas 7 ½ jaar oud. In het jaar van de dood van Oswald III kwam Franz Wilhelm naar Huis Bergh en werd daar met grote vreugde ontvangen.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Bij het overlijden van zijn oudoom en erflater Oswald III van den Bergh was de nieuwe graaf Franz Wilhelm pas 7 ½ jaar oud. In het jaar van de dood van Oswald III kwam Franz Wilhelm naar Huis Bergh en werd daar met grote vreugde ontvangen. Hij werd verder opgevoed door zijn oudtante, gravin Leopoldina, die echter in 1718 stierf. Na haar overlijden ontstond een familietwist over de voogdij van de jeugdige graaf, die werd beslecht ten voordele van zijn moeder, vorstin Johanna van Montfort. In 1722 benoemde zij Frans Anton Eppeln tot gouverneur en directeur, een benoeming die veel ellende zou veroorzaken.

Eppeln bleek een geslepen, hebzuchtig man die grote invloed kreeg op Franz Wilhelm en zijn moeder en later ook op Franz Wilhelms echtgenote. Hij legde nooit verantwoording af van zijn financiële doen en laten en men neemt aan, dat de grote brand in Huis Bergh in 1735 door hem is veroorzaakt. Zijn administratie is hierdoor in vlammen opgegaan, zodat zijn malversaties nooit meer aantoonbaar waren.

Op 20-jarige leeftijd trouwde graaf Franz Wilhelm met de twee jaar oudere gravin Maria Catharina Truchsess von Waldburg Zeil. Uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren: twee dochters en een zoon, Johan Baptist, in 1728. De jongste dochter Maria Theresia Leopoldina trad in de geestelijke stand. Zij werd stiftsdame te Remiremont in de Vogezen. Als gevolg van de Franse Revolutie moest zij vluchten en in juni 1794 kwam zij onverwacht in ’s-Heerenberg aan. Weldra reisde zij door naar Sigmaringen, waar zij als laatste van haar tak op 28 oktober 1800 stierf.

De gezondheid van Franz Wilhelm en zijn vrouw is waarschijnlijk nooit erg goed geweest; beiden stierven jong, de graaf in 1737 en zijn vrouw twee jaar later. Na de grote brand in Bergh in 1735 zijn zij beiden te Boxmeer gaan wonen, waar zij ook werden begraven.

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Verhalen over die rijke historie van Huis Bergh zijn te beluisteren in het kasteel met een audiotour.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.