Schoolprogramma - Kasteel Huis Bergh
16325
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16325,page-parent,page-child,parent-pageid-15496,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDEREN > SCHOOLPROGRAMMA

Schoolprogramma’s Kasteel Huis Bergh

Tijdens de renovatie niet mogelijk

Regulier schoolprogramma

Tijdens de renovatie niet mogelijk

De geschiedenis van Kasteel Huis Bergh gaat terug tot diep in de middeleeuwen. Het was de vestigingsplaats van de graven Van den Bergh.
Als onderdeel van het kasteel is er een uitgebreid aanbod aan educatieve programma’s voor elke leeftijd. Neem een kijkje in alles wat Kasteel Huis Bergh uw schoolprogramma kan bieden.

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, waarbij ze het zojuist geleerde kunnen toepassen.

Kosten: € 5,- per leerling / begeleider

Geschiedenis tot diep in de middeleeuwen

Deze schoolprogramma’s zijn tijdens de renovatie niet beschikbaar

In de 18e-eeuw kwam het kasteel door vererving in handen van de Duitse familie Von Hohenzollern-Sigmaringen en in 1912 kocht de Twentse industrieel Jan van Heek het kasteel. Hij had een voorliefde voor de middeleeuwen. Hij ontdeed het kasteel van Duitse invloeden, restaureerde het en stalde er zijn middeleeuwse kunstverzameling. Het is voor Nederland een unieke verzameling van laatmiddeleeuwse kunst. Zo zijn er handschriften en incunabelen met prachtige miniaturen en initialen, en is er in de verdedigingstoren een muntencollectie en een indrukwekkende wapencollectie te bewonderen.

Maar ook de portrettengalerij met portretten van o.a. Habsburgse vorsten en gewone mensen uit de middeleeuwen spreekt tot de verbeelding. Bovenop de toren is goed te zien dat Kasteel Huis Bergh een waterburcht is en ook tot waar het grondgebied van de heren Van den Bergh reikte. Je kunt Duitsland bijna aanraken!

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, zodat ze het zojuist geleerde kunnen toepassen. Ze leren op deze manier te luisteren naar elkaar en elkaars mening te respecteren. De woordenschat wordt uitgebreid en ze leren hun eigen plaats in de maatschappij in te schatten.

Feest! in het kasteel programma

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 6 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Programma niet beschikbaar tijdens de renovatie

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.