ADAM Quartet - Kasteel Huis Bergh
28500
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-28500,page-child,parent-pageid-17069,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOMECONCERTEN EN EVEMENTEN > PROGRAMMA > ADAM QUARTET

ADAM Quartet

concerten-adam-quartet-250x250

Strijkkwartet

zondag 30 april 2023 – 16.30 uur

Met een frisse blik zoekt het ADAM Quartet naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre.

Het ADAM Quartet presenteert op deze dag een programma waarin een werk over de liefde van Leoš Janáček een grote rol speelt. Ze zullen werken spelen van drie componisten, Giacomo Puccini, Ludwig van Beethoven en dus Leoš Janáček.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Achtergrond

Sinds hun afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam maakt het kwartet sinds 2020 deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) waar zij worden begeleid door artistiek leider Marc Danel en tot nu toe masterclasses ontvingen van o.a. Marc Danel, Pavel Fischer, Dmitri Ferschtman en Luc-Marie Aguera. Het jonge ensemble trad al op tijdens de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, het Grachtenfestival, het Storioni festival en in grote zalen zoals de Nationale Opera, Muziekgebouw aan ‘t IJ, TivoliVredenburg en de MIRY concertzaal te Gent. Het ADAM Quartet is te gast geweest bij televisie- en radio- uitzendingen zoals Podium Witteman, AVROTROS spiegelzaal en de Muziekfabriek. In 2020 ontvingen zij het strijkkwartet stipendium van het Kersjes fonds.

Over het programma

Giacomo Puccini – Crisantemi (1890)
Ludwig van Beethoven – Strijkkwartet op.18 no.6 in Bes majeur (1801)
● Allegro con brio
● Adagio ma non troppo
● Scherzo: allegro
● La Malinconia: Adagio – Allegretto quasi Allegro
Leoš Janáček – Strijkkwartet no.1 ‘kreutzersonate’ (1923)

In 1923 schrijft de bijna zeventig jaar oude Leoš Janáček (1854-1928) in een vlaag van verliefdheid in negen dagen zijn eerste strijkkwartet , de Kreutzersonate, naar het verhaal van Tolstoj. In dit verhaal staat de Kreutzersonate, een werk voor viool en piano geschreven door Beethoven in 1803, centraal. In 1889 schrijft Tolstoi zijn verhaal de Kreutzersonate, een indringende, psychologische studie van een man die door jaloezie gedreven, zijn vrouw vermoordt. Ondanks dat Leoš Janáček gehuwd is, draagt hij het meesterwerk op aan zijn zeer jonge geliefde Kamilla. ‘Noot voor noot vloeiden gloeiend uit mijn pen’, schrijft hij aan Kamilla. De smartelijke, haast hartverscheurende tonen van het beginmotief, dat uit slechts drie tonen bestaat, lijken alles te maken hebben met de drie lettergrepen van zijn geliefde Kamilla. De liefdeskreet horen we door alle delen heen.

Janáček en Beethoven zijn op deze manier met elkaar verbonden, en Beethovens zesde strijkkwartet, uitgegeven in 1801, vervult naast een mooi contrast tegen Janáček’s kwartet ook een mooie rol als verbinder van het programma.

Uitvoerder

ADAM Quartet

 

Margot Kolodziej
Hannelore De Vuyst
Minna Svedberg
Renée Timmer

Website

Kaarten bestellen

Entree: € 23,-

Vrienden: € 19,-

Kinderen tot 13 jaar/CJP: € 13,50

U kunt ook kaarten reserveren door te bellen met 0314-661281 of te mailen naar info@huisbergh.nl onder vermelding van concert 30 april.

Vriend van Kasteel Huis Bergh

Vrienden betalen jaarlijks een contributie waarbij het voorbestaan van Kasteel Huis Bergh ondersteund wordt. Dit geld wordt besteed aan culturele activiteiten en kunstaankopen. Profiteer nu van vrije toegang in het kasteel tijdens openingsuren, kortingen op evenementen, de zaalhuur en de museumwinkel.

Kosten: €30,- p.p. (€45,- per paar)

Hal Huis Bergh

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.