Groep 1 t/m 8 - Feest! - Kasteel Huis Bergh
16898
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16898,page-child,parent-pageid-16325,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 1 T/M 8 – FEEST!

Groep 1 t/m 8 – Feest! in het kasteel

Feest in het Kasteel

Geschikt voor: groep 1 t/m 8

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, waarbij ze het zojuist geleerde kunnen toepassen.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje organiseren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Feest! Weet wat je viert nu voor alle groepen!

Op verzoek van veel scholen zijn er nu voor álle groepen in het basisonderwijs lesprogramma’s voor Feest!
Weet wat je viert ontwikkeld. De hele school kan dus deelnemen aan het Feestprogramma.

Groep 1 t/m 4: Sinterklaas

Groepen 1 t/m 4 kunnen in week 48 Sinterklaas ontmoeten en leren wat het feest inhoudt.
Dit jaar staat het thema vriendschap centraal.

Sint Maarten

Groep 1 t/m 8: Kerstfeest! In het kasteel

Deze Kerst zijn er bijzondere activiteiten voor schoolkinderen op Kasteel Huis Bergh. Zo leren kinderen alles over de geschiedenis van de kerstboom, die teruggaat tot de vroege middeleeuwen.

Groep 5 en 6: Lichtjesfeest

Groepen 5 en 6 leren over de lichtjesfeesten en gaan daarna in groepsverband aan de slag als o.a. scriptschrijver, regisseur en presentator. Ze maken zelf een film over een feestdag, aan de hand van een kunstwerk in het kasteel.

Groep 7 en 8: Lichtjesfeest

Feest op het kasteelDe leerlingen worden ontvangen in de feestelijk versierde kelder van het kasteel. We bespreken de kalender die door Kasteel Huis Bergh van tevoren is opgestuurd naar de klas, en die door de leerlingen is ingevuld. In aansluiting daarop gaan de kinderen in groepjes tafels dekken van vijf verschillende geloven, volgens het thema “lichtjesfeest”.

Christelijk geloof

Hierna spitst het programma zich toe op het christelijke geloof. Het verhaal van Jezus wordt verteld en met dat in het achterhoofd richten we ons op de christelijke middeleeuwse kunst in Kasteel Huis Bergh. We gaan langs enkele kunstwerken en bespreken die middels interactieve vragen.

Aurasma

Voor het volgende onderdeel worden de leerlingen in groepjes verdeeld. Elke groepje krijgt een tablet, en gaat aan de slag met aurasma’s. Een aurasma zorgt ervoor dat een schilderij middels een filmpje “tot leven komt”.

Als alle vragen zijn beantwoord en alle opdrachten zijn uitgevoerd gaan we weer naar de kelder. De unanieme afsluitende conclusie zou moeten zijn dat iedereen het erover eens is dat verschillende mensen verschillende feesten op verschillende manieren vieren, en dat mensen dat vroeger weer anders deden.

Feest! voor alle kinderen in Nederland

Met het educatieproject Feest! Weet wat je viert wil Museum Catharijneconvent samen met museumpartners door het hele land verspreid, álle basisschoolkinderen van Nederland leren over de betekenis van feestdagen aan de hand van topstukken uit onze nationale museumcollecties. Waarom vieren we Pinksteren en Kerstmis? Wat zijn de overeenkomsten tussen Pesach en Pasen, en wat hebben Abraham en Isaac met het offerfeest te maken?

Patroon Feest

Waarom vier je feest?

Feest! Weet wat je viert gaat over alle religieuze feestdagen en de vele overeenkomsten. Iedere religie heeft een vastentijd en een lichtfeest. Het is belangrijk dat kinderen met verschillende culturele achtergronden elkaar begrijpen en een verbinding voelen. Leren over de achtergrond van de feestdagen is belangrijk voor het historisch besef en voor kunstzinnige oriëntatie.

Kijk voor meer informatie op de website feestweetwatjeviert.nl.

Belangrijke informatie

Werkvorm: Luisteren, interactief en workshop

Als voorbereiding op het programma Feest! in het kasteel is een lesbrief ontwikkeld; de leerlingen maken in de klas al kennis met diverse geloven. Er kan door de leerlingen ook worden meegedaan aan een wedstrijd, per leerjaar is een aparte opdracht ontwikkeld.

Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur. Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56.

Kosten

Reguliere kosten: € 6,- euro p.p.*

(Dit is inclusief gids en busvervoer (binnen 40 km.))

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest in het kasteel Huis Bergh

Dit vonden andere scholen ervan:

Het was een leuke, leerzame en afwisselende ochtend.
Vooral de afwisseling en met name het gebruik van de i pad, maakte het voor de kinderen leuk. Ook vond ik de tijd van 1,5 uur perfect.
Nogmaals bedankt.

De Slinger, bezoek 22 maart 2016

Op maandag 14 maart heeft de groep van juf Yvonne / juf Lotte een bezoek gebracht aan kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg.
Ter voorbereiding hebben de kinderen verschillende feesten van de 5 wereldgodsdiensten behandeld. Het thema was namelijk “Feest! Weet wat je viert!”.
Tijdens het bezoek hebben de kinderen verschillende opdrachten uitgevoerd.
Tijdens de bespreking bleek dat iedereen wel dezelfde feesten viert, maar dan op een andere manier.
Als afsluitende opdracht kregen de kinderen in groepjes een ipad en gingen ze door drie zalen van het kasteel. In de kasteelkelder werd het programma afgesloten.

De kinderen waren allemaal erg enthousiast.

Uit de Nieuwsbrief van SBO SAM Doetinchem, bezoek 14 maart 2016

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje regelen?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.