Renovatie Kasteel Huis Bergh - Kasteel Huis Bergh
29554
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-29554,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > RENOVATIE

Renovatie Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh gaat renoveren en de collectie gaat uit logeren

Vanaf 1 januari 2024 tot en met 1 april 2025 is het kasteel gesloten voor publiek. In deze periode worden alternatieve activiteiten georganiseerd. 

Stichting Huis Bergh zorgt voor het behoud van het kasteelcomplex, zodat ook in de toekomst genoten kan worden van dit prachtige erfgoed. Een grote subsidieverstrekking van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de doorslag gegeven voor renovatie. Op 1 januari 2024 sluiten de deuren van het kasteel voor een periode van minimaal een jaar.

Open Huis

Bezoekers uit de regio worden van harte uitgenodigd voor de sluiting, een kijkje te komen nemen. Er is een
Open Huis in het weekend van 30 september en 1 oktober 2023. Het bezoek is gratis.

 

Grote verbouwing

donjon-steigers-250x250pxOm het kasteel in een goede staat te houden en aan te passen aan de huidige tijd, is een grote ingreep nodig aan de gebouwen, het groen en de collectie. Geplande werkzaamheden zijn o.a.: constructieve versteviging van de fundering, herstel van verzakkingen, scheuren in muren en reparatie van voegwerk. Het kasteel zal ook toegankelijker gemaakt worden voor mindervaliden.

Door de noodzakelijke uitruiming en sluiting ontstaat de kans om zaken aan te passen die anders niet mogelijk zijn zoals: een lift plaatsen, tentoonstellingsruimten herinrichten, de routing door het kasteel vernieuwen, akoestiek en verlichting verbeteren. Andere belangrijke werkzaamheden hebben betrekking op de verduurzaming van het gebouw. Een nieuwe, zuinige verwarmingsinstallatie wordt geplaatst om de CO2 uitstoot te verkleinen. Samen met glasisolatie door achterzetramen en isolatie van de zolder zorgt dit voor een aanzienlijke energiebesparing.

De planning

Het kasteel zal vanaf 1 oktober 2023 gesloten zijn voor publiek . De daadwerkelijke bouwwerkzaamheden zullen vanaf 1 januari 2024 starten en dan zal het kasteel gesloten zijn voor publiek. Vanaf 8 januari is er een bouwplaats ingericht op de hoofdburcht. Op de voorburcht, tussen het poortwachtersgebouw en voorbij de leeuwtje, zal ook een deel worden afgezet met hekken. Er is gestart met binnenwerkzaamheden zoals de asbestsanering. Hiervoor, en voor toekomstige werkzaamheden, zijn de vloeren en natuurstenen onderdelen afgedekt en beschermd. Verder is deze week het plaatsen steigerwerk aan de Noordgevel en rondom de donjon begonnen. Dit gaat gepaard met de aan- en afvoer van materieel. Dit materieel wordt achter de hekken en op de hoofdburcht opgeslagen. Hierbij zal ook een kraan gebruikt worden. Deze wordt op ons eigen terrein opgesteld, zodat de buurt en het verkeer er zo min mogelijk last van zullen hebben. In februari is de aanvang van het schilderwerk en de reparaties aan het voeg- en metselwerk. De voorburcht, de route naar de gaarde en het kasteelcafé Heeren Dubbel zijn al die tijd gewoon bereikbaar.
Als zich geen onvoorziene omstandigheden voordoen, is de verwachting dat in april 2025 het kasteel feestelijk heropend kan worden.

De uithuizing van collectie en inventaris

uithuizing-kasteel-250x250De uithuizing van de internationaal befaamde laat- middeleeuwse kunstverzameling, zo’n 2000 stuks, is onder leiding van de collectiebeheerder Frank Jansen, afgerond. De collectie is naar verschillende externe locaties en specifieke ruimtes binnen het kasteelcomplex gebracht. Dit omvatte niet alleen de fysieke verplaatsing van schilderijen, beelden en gevoelige meubelstukken, maar bestond ook uit het doen van inspecties, het identificeren en fotograferen van alle objecten en het uitvoeren van conserverende behandelingen en restauraties aan de collectie. Gedurende 2022 en 2023 bezochten hiervoor verschillende restauratoren herhaaldelijk het kasteel om de conditie van de kunstwerken en objecten te controleren. Een van de meest intensieve en spannende aspecten van deze uithuizing was de verplaatsing van schilderijen en beelden naar Hizkia van Kralingen. De kunstvoorwerpen zijn erg delicaat en kostbaar en moeten onder de juiste omstandigheden bewaard worden, rekening houdend met factoren zoals licht, vochtigheid en temperatuur. Ook is er contact geweest met verscheidene musea over het uitlenen van onze objecten aan hen tijdens de sluiting van Huis Bergh.

Nu te zien: kunstcollectie Huis Bergh elders
Nu t/m 24 maart 2024 –> Paleis het Loo, Apeldoorn
Nu tot januari 2025 –> Noordbrabants Museum, Den Bosch
Nu t/m oktober 2024 –> Rijksmuseum, Amsterdam
Oktober 2024 tot januari 2025 –> Catharijneconvent, Utrecht
Oktober 2024 tot februari 2025 –> Musee du Louvre, Parijs

Archeologische collectie

De archeologische collectie met schitterende en soms ook hele bijzondere voorwerpen lag opgeslagen in de laagste kelders. De leden van de afdeling Archeologie en Gebouwen, een van de geledingen van de Heemkundekring Bergh helpen ons de collectie te fotograferen en in genummerde kratten te doen en te voorzien van een korte omschrijving van de inhoud daarvan. Dit alles onder leiding van de voorzitter Kees Brok. Hij is een van de senior archeologen van de stad Nijmegen. De kratten zijn voor de duur van de verbouwing opgeslagen in een afgesloten ruimte in ’t Raethuys, waar de Heemkundekring Bergh zijn bijeenkomsten houdt.

Geologische collectie

De geologiecollectie van Stichting Huis Bergh is ook al verhuisd. De verzameling van Jan Herman Alexander van Heek bevat o.a. fossielen en bijzondere gesteenten die zijn gevonden in de Achterhoek, Twente en het aangrenzende Duitse gebied. Jan Drent heeft jarenlang samen met Lindsay Nakken gewerkt aan het onderzoek en de inventarisatie van deze grote natuurhistorische collectie. Dankzij hun werk is er veel bekend over de oorsprong en materie van de vondsten. De collectie is overgedragen aan de Museumfabriek in Enschede, waar experts en vrijwilligers zich verder zullen buigen over de verzameling. Hier zal de collectie t.z.t. ook te zien zijn.

Overige inventaris

De hele inventaris van Huis Bergh is, onder aansturing van Liane Meijer, elders opgeslagen. Dit werd verzorgd door Van Dam verhuizingen uit Terborg en diverse vrijwilligers. Ook de familie Van Heek is meerdere weekenden bezig geweest om in de privé vertrekken alles uit te zoeken, op te ruimen en in te pakken.

Nieuw informatiepunt en buitenkasteelse activiteiten

Er wordt hard gewerkt aan de plannen voor de inrichting van een nieuw informatiepunt in het Muldershuis, op de hoek van de Muntwal en de Hofstraat. Het kasteel mag dan in 2024 gesloten zijn, diverse bestaande én nieuwe activiteiten zullen wel doorgang vinden. Zo zullen er regelmatig muntslagdemonstraties gegeven worden in de Oude Grafelijke Munt, een landgoedwandeling door de tuinen in de Gaarde met een gids of een rondleiding in de molens in ’s-Heerenberg en Zeddam met de molenaar. Deze activiteiten zullen door onze vrijwilligers begeleid worden. Samen met hen gaan we ook nieuwe projecten opzetten voor 2024, zodat de vrijwilligers betrokken blijven bij het landgoed en bezoekers een reden hebben om naar Huis Bergh te blijven komen. De voorburcht blijft de hele renovatieperiode toegankelijk. Over de voorburcht de wal op lopen voor een wandeling blijft mogelijk. Kasteel café Heeren Dubbel blijft open en overnachten in de torens en buiten trouwen in de Gaarde ook.