Verjonging Lanen Bergherbos - Kasteel Huis Bergh
20707
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20707,page-child,parent-pageid-19685,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOMELANDGOED EN OMGEVING > BERGHERBOS > VERJONGING LANEN

Verjonging lanen Bergherbos

Bergherbos lanen

In 2016 is gekeken naar de boomveiligheid van de bosgebruiker in het westdeel van de bossen van de Stichting Huis Bergh. Het bleek dat het oude lanencomplex ten zuiden van de Motte Montferland gedeeltelijk instabiel is, of dreigt te worden. Wandelaars, mountainbikers en ruiters maken veelvuldig gebruik van deze lanen. Vanwege een prachtige bosbeeld en speciale karakter kiest Huis Bergh voor veiligheid, maar ook voor behoud. Om deze reden, maar ook vanuit ecologisch oogpunt wordt het werk gefaseerd gepland.

Het verjongen van het lanenstelsel ten zuiden van de Motte Montferland wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Vellen of snoeien?

Een gespecialiseerde inspecteur heeft geconstateerd dat de beukenbomen in de lanen vele gebreken vertonen (holtes, houtrot, scheuren, schimmels en een sterk verminderde vitaliteit). De veiligheid van de gebruikers is hiermee in het geding, zodat besloten is om het slechtste deel van de bomen dit najaar te kappen (“1e prioriteit” op de kaart). Er is nauwkeurig gekeken naar de aanwezigheid van flora en/of fauna. Waar nodig wordt vanzelfsprekend in het werk hiermee rekening gehouden.
In de andere, betere helft (“2e prioriteit”) wordt door snoeimaatregelen de veiligheid verbeterd. Deze bomen komen pas voor verjonging op een later tijdstip in aanmerking.

Terugplanten van passende soorten

Na de kap worden de gevelde laandelen spoedig hersteld, met dezelfde, op de bodem en in het bosbeeld passende soort: beuk.
Laan nr. 14 (zie kaart, “prioriteit 0”) bestaat uit jonge lariks. Deze mogen dik en oud worden, waarna ze in hun geheel zullen worden gekapt en ingeplant als beukenlaan. Dit zal naar schatting nog tenminste 40 jaar duren!

Verkeersmaatregelen

Op deze manier werkt Huis Bergh duurzaam aan de toekomst van de streek. Tijdens de vel- en ruimingwerkzaamheden kan overlast voor het publiek ontstaan: de verschillende recreatieve routes kunnen tijdelijk worden afgesloten voor publiek.

Vleermuizen-refugium

In laan nr. 11 (zie kaart), ten noorden van de Motte zijn zoveel vleermuizen waargenomen, dat deze laan voor haar bewoners wordt behouden en op natuurlijke wijze mag “aftakelen”. Dit houdt misschien wel in, dat de laan voor publiek wordt afgesloten uit oogpunt van veiligheid.

De Stichting Huis Bergh vraagt uw begrip voor deze broodnodige ingrepen en de mogelijke overlast. Mocht u vragen over het project hebben, neemt u dan gerust contact op met groenbeheerder van de Stichting Huis Bergh.

Huis Bergh kaart laanherstel

Archieven

In de archieven wordt Montferland in 1313/14 voor het eerst vermeld als bezit van de graaf van Gelre: deze ontving er althans inkomsten uit. In 1427 verpandde de hertog van Gelre o.a. de “Monferander berge” aan de heer van Bergh. Sindsdien hebben de heren en graven Van den Bergh de heuvel in bezit. Merkwaardig is dat de heer van Bergh al in 1350 o.a. Montferland in leen uitgeeft.

Op de motte bevindt zich momenteel een hotel-restaurant, en enkele bijgebouwen.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.