Rampjaar voor fijnsparren - Kasteel Huis Bergh
22693
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22693,page-child,parent-pageid-19685,tribe-no-js,page-template-home-huisbergh-public_html-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOMELANDGOED EN OMGEVING > BERGHERBOS > RAMPJAAR VOOR FIJNSPARREN

Een rampjaar voor fijnsparren

2018 was een rampjaar voor de fijnspar. Door droogte en een aantal andere tegenslagen zijn bijna alle fijnsparren in Gelderland doodgegaan. Vooral in de Achterhoek, en dus ook in het Bergherbos, is de schade groot.

Letterzetter

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Fijnsparren aangetast
Aangetaste fijnsparren

De storm op 18 januari 2018 was de eerste tegenslag. Toen zijn er al gaten ontstaan in de percelen met fijnspar. Na de storm volgde de lange, droge zomer. Iets waar de fijnspar erg gevoelig voor is. Als er in de zomer toch een aantal buien waren gevallen dan was de schade waarschijnlijk minder groot geweest.

Letterzetter

Door de droogte nam de vitaliteit van de fijnsparren af, daardoor werden de sparren vatbaarder voor schadelijke kevers als de letterzetter. Dit dier kruipt onder de schors en blokkeert de sapstromen van de boom. Deze kevers gaven de fijnsparren de genadeklap. De schatting, in het bosgedeelte grenzend aan ’s-Heerenberg, is dat hier 80 tot 100 procent van alle fijnsparren aangetast is en het loodje heeft gelegd of gaat leggen.

Om verdere schade aan het bestand te voorkomen zullen de dode en aangetaste fijnsparren worden verwijderd. Helaas zal dit allemaal niet gaan lukken voor 15 maart, de datum dat het broedseizoen officieel van start zal gaan. Door het opstellen van een goed werkprotocol en veel controle zal voorkomen worden dat er met het oog op het broedseizoen verstoring zal plaatsvinden.

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.